· Képek: MTI/Sportmotor.hu archív · 2017. július 31.

Egyre nő a benzinfogyasztás

Nincs megállás!

A tavalyi rekordév után tovább bővült a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi forgalma - hat hónap alatt csaknem 2,4 milliárd liter üzemanyagot pöfékeltünk el.
Érdekesség, hogy a 98-as gyakorlatilag eltűnt a piacról, értékesítése több mint 90 százalékkal esett vissza, helyét 100 fölötti oktánszámú, magas adalékanyag-tartalmú prémiumbenzin vette át, ez utóbbi forgalma negyedével nőtt egy év alatt. Egyebek mellett kiderült, hogy a hazai piacon jellemzően 60-70 ezer tonna kenőanyagot értékesítenek évente, amiből hozzávetőleg 10 ezer tonna a járművekben felhasznált motorolajok aránya.
{{articleGallery[14676].caption}}
Felmerült az is, hogy miként változik a piac az elektromos hajtású autók és motorok elterjedésével. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára elmondta, régiónkban ez egy lassú és hosszú folyamat lesz, ugyanis a legfrissebb előrejelzések szerint 2040 környékén még a belső égésű erőforrások aránya lesz a legmagasabb hazánkban, annak dacára, hogy a nyugati államokban addigra teljesen megszűnik az ilyen motorral felszerelt autók és motorok árusítása.