· Képek: MTI és Police.hu · 2019. április 9. 105

Közel 6000 száguldozót fogtak 24 óra alatt

Padlóig nyomjuk a gázt!

Evről évre csatlakozunk a TISPOL, vagyis az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának szervezésében zajló Speedmarathonhoz. A korábbi esztendőkhöz hasonlóan megint sok száguldozó akadt a rendőrség horgára.
Miként arról már beszámoltunk, elég komoly arzenállal vonult fel a rendőrség az április első hetében megrendezett össznépi sebességmérésre. Valamennyi hazai mérőeszközt élesre állították, ide értve a 365 forgalmi sávot felügyelet alatt tartó fix kamerarendszert, továbbá a 160 darab mobiltraffipaxot, valamint a 25 gépjárműbe épített, mozgás közbeni sebességmérésre is alkalmas készüléket.

A gyorshajtás kövekezményei

Összesen 850 rendőr vett részt az 1305 helyszínen zajló műveletben, és nem tétlenkedtek a zsaruk, mivel egy nap alatt 1 569 262 járművet ellenőriztek, az észlelt sebességtúllépések száma pedig 5 686 darabra rúgott.
{{articleGallery[21568].caption}}
A Speedmarathont egyébként azzal a céllal hívták életre, hogy tudatosítsák a közlekedőkben a sebességtúllépés közlekedésbiztonsági kockázatát, nem mellékesen pedig szeretnék visszaszorítani az ezzel összefüggő közúti balesetek, halálesetek és sérülések számát. A rendőrség azért is különösen aktív a Speedmarathon kapcsán, mert kutatások szerint a sebesség helytelen megválasztása évek óta vezető baleseti oknak számít Magyarországon és Európában.
{{articleGallery[21569].caption}}
A rend őrei azt mondják, a személysérüléses közúti balesetek mintegy harmada gyorshajtásra vezethető vissza, míg a halálos kimenetelő baleseteknél ez az arány még rosszabb. Sokatmondó adat, hogy tavaly a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályok megsértése miatt 623 142 járművezető kapott bírságot az országban.

Kétszintű ügyfél-azonosítás lépett életbe a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél. Ennek lényege, hogy a bankkártyával úthasználati jogosultságot vásárló ügyfélnek – a már megszokott kártyaadatokon (név, kártyaszám, lejárat, CVC/CVV kód) kívül – egy megerősítő kódot is meg kell adnia, amit a bank küld a kétszintű ügyfél-azonosításra képes bankkártyához tartozó telefonszámra. Ezzel a kóddal lehet aztán végrehajtani a NÚSZ online felületein kezdeményezett elektronikus fizetést. Fontos, hogy az ügyfelek azt a mobilszámot használják, amit a bankjuk is nyilvántart, ellenkező esetben nem fogják megkapni a banki megerősítő kódot tartalmazó SMS-t, és meghiúsul a vásárlás. A NÚSZ lépését valószínűleg más állami szervek is hamarosan követik, ugyanis 2019. szeptember 14-ével valamennyi bankkártyával végzett online tranzakció esetében kötelező bevezetni a kétszintű ügyfél-azonosítást az Európai Unió tagállamaiban.