Kim McGuinness, Northumberland bűnüldözésért felelős biztosa a minap felszólította a kormányt, hogy vezessen be új, szigorúbb  törvényeket. Ezek többek között engedélyeznék, hogy az összes motorkerékpárt olyan nyomkövetővel szereljék fel, mely segítségével bármikor láthatják a rendőrök a jármű helyzetét és sebességét.

Nyomkövetőt kaphatnak a brit motorok

Azt állítják a rendőrök, hogy így hatékonyabban léphetnének fel a robogós, motoros bűnözők ellen, ezért van égetően nagy szükség a jeladóra. Persze más kérdés, hogy valószínűleg pont a kétkeréken közlekedő rablók fogják elsőként blokkolni a jelet vagy nemes egyszerűséggel kivenni a szerkezetet a motorból...

Ezzel szemben az egyenruhások úgy vélik, a kötelező nyomkövető komoly elrettentő erő lenne a tolvajokkal szemben, akik rendszerint lopott motorral követik el a bűncselekményeket.

Példaként az alábbi lopást hozták fel, mondván: a nyomkövetők segítségével percek alatt megtalálhatták volna a Harley-kereskedést kifosztó fiatalokat:

A márciusi, csoportos motorlopás felvétele

Persze ellenzői is akadnak a szigorításnak, ami nem is csoda, elvégre így a szabályosan közlekedők adatait is kiadnák a tolvajok és visszaesők miatt: – Ez a javaslat egyszerűen igazságtalan, és a Brit Motorosok Szövetsége határozottan ellenzi a nyomkövetők bevezetését. A motorosok túlnyomó többsége felelős és törvénytisztelő állampolgár az élet minden területén, semmit nem tett azért, hogy bűnözőként kezeljék és figyeljék minden lépését. Ráadásul a motorok így kevésbé lesznek vonzóak a tolvajoknak: akkor tegyünk nyomkövetőt az autókba és a cipőkbe is, hátha azzal menekülnek? – tette fel a költői kérdést Jim Freeman, a BMF vezetője.

nyomkoveto-kerulhet-minden-angol-motorkerekparba
A motorok helyzetét és sebességét mutató alkalmazás kifejezetten hasznos, de az egyszerűen túlzás, hogy kötelező legyen beépíteni és megosztani az egység adatait

Rögtön hozzátette, hogy maga a nyomkövető rendkívül hasznos, nem véletlenül kerül be utólag vagy gyárilag egyre több motorba – nemrég Budapesten is ennek segítségével találták meg az ellopott futármotort. Az viszont egyértelműen a vevő döntése, hogy az adatait bárkivel megosztja-e vagy sem, és a jeladó kötelező beépítése is aggályos.