A Las Vegas-i CES-en mutatta be az Intellias a motorkerékpárok új önegyensúlyozó rendszerét, mely tulajdonképpen nem vezeti a motort, hanem meggátolja, hogy lépésben haladva a vezető elveszítse az egyensúlyát és eldőljön.

Önvezető motor alkalmi bérlőknek

Maga a szerkezet rém egyszerűen működik, ugyanis a kormányt mozgató szervomotorból és néhány dőlésérzékelőből áll. A rendszer kizárólag 20 km/órás sebesség alatt aktív, és úgy mozgatja egészen apró mozdulatokkal a kormányt, hogy a gép garantáltan nem dől el:

A szkeptikusok tehát megnyugodhatnak, továbbra sem „megy el a motorunk Mátrázni, amíg dolgozunk”. Viszont arra tökéletes lehet az újítás, hogy a bérelhető, járműmegosztókban használt robogókat, motorokat olyanok is vezessék, akiknek gondot okozhat a megállás egyenetlen, csúszós talajon vagy meredek emelkedőn/lejtőn.

Arról nem beszélve, hogy akik baleset vagy más egészségkárosodás miatt nem használhatnak hagyományos, kétkerekű motort, de viszolyognak a trike-októl, azok egy ilyen önegyensúlyozó segítségével ismét motorozhatnak.   

Örülhetnek tehát a frissen vizsgázott nebulók, akik a jövőben még biztonságosabb géppel kezdhetik meg motoros pályafutásukat, miként a robogót vagy motort bérlő, kevésbé tapasztalt turisták is nagy hasznát vehetik a szerkezetnek. Végül pedig kiemelték a cég képviselői, hogy később a teljes önvezetés is megvalósulhat, ami forradalmasítja a motoripart.

onvezeto-motor-az-intelliastol
Először könnyű robogókban, mopedekben jelenhet meg az újdonság

Elvégre így akárhányan használhatnának a városokban egy-egy motort, hiszen a jármű önállóan eljuthatna a következő bérlőhöz, aki szabadon választott helyen vehetné fel és adhatná le a gépet. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az önvezetés a hírek szerint választható lehetőség lesz, tehát aki motorozni szeretne, teljesen kikapcsolhatja, míg a kevésbé tapasztaltak választhatnak, hogy segítsen-e az elektronika a magabiztos elindulásban és megállásban.