Ittas vezetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt folytat eljárást a rendőrség egy budapesti férfival szemben, aki a Petőfi híd XI. kerületi szakaszán autójával elütött egy robogóst, majd megállás nélkül továbbhajtott.

Akár két évre börtönbe kerülhet a cserbenhagyó sofőr

Néhány perccel később a tűzoltók kaptak bejelentést az összetört autóról és motorról, majd a kivonuló egyenruhások meg is találták a feltételezett vezetőt, M. Imrét, valamint a balesetben érintett, bérelt autót, amely talicskaként tolta maga előtt a robogót. A 33 éves férfit megszondáztatták és a készülék bűncselekményi értéket mutatott, azaz 0,25 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációnál magasabb értéket olvastak le a rendőrök.

petofi-hid-karambol-robogo
A rendőrség felvétele az összetört bérautóról és a robogóról

M. Imrét a közlekedési vizsgálók segítségnyújtás elmulasztása bűntett és súlyos testi sértést okozó ittas járművezetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki, vezetői engedélyét bevonták. A férfi részletes beismerő vallomást tett, és elmondta, hogy csak azért nem állt meg rögtön a balesetet követően, mert veszélyesnek ítélte meg, ha a hídon állítja le a járművet – írja a Police.hu.

Hogy pontosan mit kockáztat, aki egyszerűen elhajt a baleset helyszínéről? Nos, a Btk. 166. paragrafusának értelmében aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek a testi épsége közvetlen veszélyben van, az vétséget vagy bűntettet követ el. Alapvetően vétségről, azaz gondatlanságból elkövetett bűncselekményről van szó, amelyért két évet lehet kapni, de ha a sértett meghal, akár három évre is rácsok mögé kerülhet az elkövető.