· 2019. július 26. 24

Ittas motorosokat fogtak Hevesben

Buli, meg a pia, meg a haverok...

Szerdán kezdetét vette a XX. Siroki Motoroshét, s ezzel egy időben a 24-es úton zajló rendőri akció is. Nem hiába mentek ki az egyenruhások - több piás motorost fogtak és sajnos két baleset is történt.
Jó előre beharangozták a rendőrök, hogy senki ne vegye félvállról a KRESZ-t, mert fokozott ellenőrzés lesz a siroki motorostalálkozó közelében. Ennek dacára egy nap alatt több balesetet okoztak a motorosok, s ezek közül kettőben felmerült az ittasság gyanúja is. Alig fejezték be a helyszínelést, máris újabb szabályszegő akadt horogra - ezúttal nem történt baleset, viszont a szonda alaposan elszíneződött a motorosnál.
{{articleGallery[22705].caption}}
Bármennyire is látványosan csökken az ittasan okozott balesetek száma (jelenleg 7,6 százalékot tesz ki a tavalyi 8,6-del szemben), továbbra is sok munkát adnak a piás vezetők a zsaruknak. Különösen nyáron okoz ez gondot, ilyenkor sajnos a motorosok is gyakrabban néznek a pohár fenekére - átlagosan két-háromnaponta helyszínelnek a rendőrök olyan balesetnél, amit ittas motorvezető okozott.
Mennyi az annyi?
Tavaly 1425-en, azaz az előző évhez viszonyítva 1,6 százalékkal többen okoztak ittasan személyi sérüléses balesetet. Többségük járművezető volt, de jó párszor részeg gyalogosok és utasok miatt következett be a karambol. Ami az arányokat illeti, a sofőröket 785, kerékpárosokat 326, segédmotoros kerékpárosokat 141, motorosokat pedig 46 esetben vontak felelősségre ilyen incidens miatt. A motorkerékpárosok és az autóvezetők körében jelentősen csökkent az ittas balesetek száma, viszont ötödével több balesetet okoztak a piás segédmotorosok.
Egész hétvégén fokozott ellenőrzésre számíthatunk a siroki találkozó közelében, és olvasóink elmondása szerint nem végeznek félmunkát a zsaruk - mivel az NKH szakemberei is kint vannak az utakon, a kopott gumi mellett például a hangos kipufogó is okot adhat a bírságra.