Sürgősségi rendeletben szabályozta a román törvényhozás a rollerek használatát, melyek ezentúl - nagyjából - kerékpárként vehetnek részt a forgalomban. Azért volt szükség a gyorsan összerakott rendeletre, mert Marcel Vela belügyminiszter szerint csaknem kétszáz baleset okozói, illetve szenvedő alanyai voltak az elektromos rollerrel közlekedők, akik közül 37-en súlyos, 156-an könnyebb sérülést szenvedtek, egyikük pedig életét vesztette - áll az MTI összefoglalójában.

Tiltott a járda és lámpa nélkül sem mehetnek

A múlt héten elfogadott rendelet szerint elektromos rollernek minősülnek az óránként legalább 6, és legfeljebb 25 kilométeres sebesség elérésére képes, villanymotorral hajtott két- és háromkerekű járművek, amelyekkel csak 14. életévüket betöltött személyek közlekedhetnek utas nélkül, mégpedig a kerékpárforgalom előtt megnyitott közutakon.
romania-roller-szabalyok-24579
Pont, mint biciklin: tilos járdán menni vele, és kötelező a lámpa, csakúgy, mint a bringáknál. Egyetlen kétely, hogy ahol nincs bringasáv, ott az autók között is mehetnek a legalább 6 km/h-s (!) sebességre képes szerkezetek
Kiemelték, hogy ahol csak elérhető, ott a rollerezőknek is a kerékpársávot kell használniuk, egyébként pedig bármilyen közúton mehetnek velük, ahol a megengedett sebesség nem haladja meg az 50 km/h-t. A rollerhez szükséges alsó korhatár 14 év, azzal a megkötéssel, hogy 14 és 16 éves kor között csak sisakban vezethetik őket, de azt nem írják elő, hogy ez E-jeles fejvédő legyen vagy egyszerű sportsisak. A bukaresti belügyminisztériumban hozzátették, hogy Románia a nyolcadik európai uniós tagállam - Ausztria, Belgium, Dánia, Német-, Olasz- és Franciaország, no meg Hollandia után - amely szabályozza az elektromos rollerek használatát.