– A terroristák és más bűnözők a házi készítésű robbanóanyagok előállításához szükséges prekurzor-összetevőket megpróbálhatják a szabadpiacon megvásárolni vagy megkísérelhetik azokat jogszerű felhasználási módokkal visszaélve megszerezni – áll a fővárosi Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály közleményében. Sajnos idetartozik az akksisav is – név szerint a 15%-nál töményebb, 7664-93-9 CAS-számú kénsav –, ezért idén februártól már nem vásárolhatnak magánszemélyek akksisavat vagy olyan akkumulátort, amihez külön csomagolt, higított kénsavat adnak.

Miként vehetsz savas akksit a szigorítás után?

Többször felmerült válaszként, hogy miért nem savazzák fel közvetlenül vásárlás után, az üzletben az akkumulátort? Nos, praktikus ötletnek tűnik, de a gyakorlatban ennél bonyolultabb a folyamat.
savas-akkumulator-vasarlasa-2021-tol-29104
Lehet, hogy elindítja a motort, de ha a (terheléses) mérés szerint már csereérett, akkor muszáj kidobnod az akksit. Jobb tavasszal, a szervizben foglalkozni vele, mint nyáron, túra közben, mikor a nagy melegben végleg feladja a harcot...
Egyrészt nem öt és nem is tíz perc, amíg a telep pezseg és melegszik, tehát fizetés után akár egy fél órát is ott szobrozhat a vevő, mire átveheti a lezárt csomagot. Ráadásul egyöntetűen azt javasolják a szakértők, hogy a helyes metódus a savval feltöltés, majd miután teljesen megszűnt a pezsgés, muszáj megvárni, amíg kihűl, s ezután árammal is feltölteni – utóbbi jelentősége, hogy biztosabban indít és hosszabb életű lehet a telep. Végül pedig halkan jegyezzük meg, hogy egy üzletben, zárt térben, nem éppen egészséges a párolgó, pezsgő kénsav...
savas-akkumulator-vasarlasa-2021-tol-29106
Az is megoldást jelenthetne, ha előre felsavazva, feltöltve árulnák a boltok a savas és AGM akksikat, de ez csak akkor járható út, ha pár hetente cserélődik a teljes árukészlet. Máskülönben a telepek öregszenek, veszítenek kapacitásukból, csakúgy, mint amikor a motorban használják őket
– Érdemes hát olyan helyről vásárolni, ahol biztonságos körülmények között, szakszerűen feltöltik az akksit, mielőtt megkapja a vevő – ezt már Horváth Tamás szögezte le, aki benzines és elektromos motorok mellett LP gyártmányú akkumulátorokat is árul, ráadásul a hazai átlagnál kedvezőbb áron.
Miért pont Landport legyen?
Szinte hihetetlen, hogy itthon kevéssé ismert a holland Landport, röviden LP akkumulátorgyár, hiszen a világ egyik legjelentősebb cégéről van szó.
Évente 1,3 millió telepet gyártanak, valamint értékesítenek az alig harminc éve alapított üzemben, és ötezer négyzetméteres raktáruknak köszönhetően villámgyorsan kiszolgálhatják a viszonteladók és gyárak megrendeléseit.
A nagymotorok zárt házú, azaz AGM akksijai jellemzően 12 és 15 ezer forintba kerülnek Magyarországon, amit bárki ellenőrizhet az árkereső oldalakon, de itt ennél jóval olcsóbban hozzájuthatsz a minőségi LP telepekhez. A robogókhoz, kismotorokhoz ajánlott YTX4L-BS 4990-be, a középméretű YTX7L-BS pedig 7990-be kerül, sőt a 750-es és nagyobb gépek általánosan használt akksija, az YTX12-BS ára sem éri el a tíz rugót.