· 2020. január 16. 27

Scrambler és Tiger is felbukkan az új Bond-filmben

A titkos ügynök Triumphjai

James Bond titkos ügynök nemcsak furfangos észjárásáról, hanem szép hölgypartnereiről és vagány járgányairól is híres. Utóbbiak közül a legismertebbek a felfegyverzett Aston Martin DB5 vagy a búvár Lotus Esprit, de láthattunk már néhány nem mindennapi motort is a mozivásznon.
A nemrég forgatott, 25. James Bond akciófilmben például több jelenetben is szerepel az új Triumph Tiger 900 és a Chribák Jani kollégánk által tesztelt Scrambler 1200.

Scrambler és Tiger is felbukkan az új Bond-filmben

A motorcyclenews.comnak interjút adott az alkotás kaszkadőr koordinátora, Lee Morisson, aki beszélt a motorokkal szerzett tapasztalatairól is. Kiderült, a stáb Tiger 800-ast nézett ki magának, de a brit gyártó úgy döntött, inkább a vadonatúj, a forgatás idején még fejlesztési szakaszban járó 900-ast adná oda a filmszerepre - érthető, hiszen nemigen van ennél jobb reklám egy vadonatúj vasnak.
{{articleGallery[24356].caption}}
Mivel a filmben van néhány húzós jelenet, néhány átalakítást végrehajtottak rajta, mielőtt nekivágtak a felvételnek. Megerősítették többek között a futóművet, felszereltek egy kartervédőt, sőt a fejidomot is kisebbre vették, hogy ne akadályozza - és takarja ki - a kaszkadőrt. Morisson szerint igazán jól muzsikált a 900-as Tiger, semmilyen technikai hibával nem bosszantotta a stábot, holott akkor még igencsak mesze volt a decemberben leleplezett, szériaérett változat.
{{articleGallery[24355].caption}}
A Scrambler, amit maga Bond, azaz Daniel Craig is hajtott nem egy jelenetben, szintén kapott néhány átalakítást - előre és hátra is új, keményebb rugókat tettek, s kiiktatták az összes hárombetűs elektronikus segédberendezést, hogy ne akadályozzák a filmeseket egykerekezés, driftelés közben.
Az új film járműveit egyébként kiállították a Londoni Filmmúzeumban, ahol az elmúlt 24 epizód ikonikus autói és járművei is megtekinthetőek.