A Grohag (Großglockner Hochalpenstraßen AG), az ÖAMTC (Osztrák Autóklub) és a rendőrség idén tavasszal jelentette be, hogy a biztonságot fokozó akciótervet dolgoztak ki. Ennek keretében 70 km/órás korlátozó táblák kerültek ki a kedvelt alpesi hágókra, közöttük a Gerlosra, de már akkor jelezték, hogy további útszakaszok is szerepelnek a tervek között.

Felfestések és új táblák a Großglockneren

Ez tehát csak a kezdet volt, és tegnapelőtt a Großglockner Hochalpenstraße teljes hosszán is 70 km/órás korlátozás lépett életbe. Az olasz példával ellentétben ez minden járműre vonatkozik, tehát a motorosok és az autósok is legfeljebb ennyivel haladhatnak a nagyjából negyven kilométer hosszú látványúton.

sebessegkorlatozas-grossglockner-es-gerlos
Aki esetleg felháborodna a döntésen: egy ilyen kanyargós, lakóautókkal teli úton egyébként sem jó ötlet száguldozni, szóval nem nagy érvágás, hogy ezentúl – a korábban is irreális 100 km/óra helyett – csak hetvennel lehet közlekedni

Emellett ellipszis alakú útburkolati jeleket festenek fel a 'glockneren, melyek a motorosoknak mutatják az ideális, biztonságos ívet a trükkös kanyarokban. Hozzátették, hogy ez a felfestés duplán hasznos, hiszen az autósok figyelmét is felhívja arra, hogy sok motorosra számíthat az ilyen szakaszokon.