· 2018. november 29. 12

Intelligens sisak a Skullytól

Egy új valóság

A világ legintelligensebb sisakja - így jellemezték a Skully szakemberei a Kopin-kijelzővel felszerelt fejvédőt, melyet az idei CES-en lepleztek le, és pár hete el is kezdték az árusítását.
A premier kapcsán megszólaltak a massachusetts-i székhelyű Kopin szakemberei, akik elmesélték, milyen előnyei vannak a hangvezérlésű, hátsó kamerával felszerelt, aramidszálakból készült sisaknak. Az igencsak húzós árú bukóban egy szerény áramfelvételű, de nagy fényerejű, 428 x 240 felbontású OLED lapka található, ez vetíti a plexire a legfontosabb adatokat, illetve - ha a vezető szeretné - akkor a mögöttes forgalom képét is.
{{articleGallery[20207].caption}}
Mindez azt szolgálja, hogy a pilótának egy pillanatra se kelljen levennie a tekintetét az útról, motorozás közben a navigáció utasításairól, a sebességről, sőt az előtte álló szakaszon várható veszélyekről is értesülhet a Kopin és a Skully közös fejlesztésének köszönhetően. A jövőben tehát a sávváltások, előzések biztonságosabbá válhatnak, hiszen a nagylátószögű kamerában tisztán látszanak a holttérben haladó kocsik, motorok, sőt a ráfutásos balesetek megelőzésében is hasznos lehet az eszköz. Persze a kissé túlsúlyos, 1700-1800 grammos bukó nem egyik napról a másikra fog elterjedni, elvégre csaknem 1900 dolláros árával épen dupla annyiba kerül, mint a prémiumkategóriás fejvédők, jóllehet, lényegesen többet is nyújt azoknál.