· 2016. május 18. 4

Hayden tíz év után újra nyert

Jó az öreg a háznál

Sepangban újra bebizonyosodott, hogy kár leírni a sportág korábbi bajnokait, hiszen különleges körülmények között a tapasztalat többet ér, mint a puszta gyorsaság vagy a teljesítmény. A Honda és Hayden újra régi fényében csillog.
Jóllehet, még csak a szezon elején járunk, a Superbike-vb mezőnye máris féltucat versenyen van túl - legutóbb éppen Malajziában csaptak össze a pilóták. Az ázsiai helyszín mindig magában rejt egy-egy kiadós záport, és az ebből fakadó rendhagyó körülményeket, s most sem volt ez másként - a második futamon özönvízszerű esőzés nehezítette a pilóták dolgát.
{{articleGallery[8784].caption}}
Az extrém időjárási viszonyok ezúttal nem a BSB-ben edződött brit motorosoknak kedveztek, ugyanis Nicky Hayden, a MotoGP 2006-os világbajnoka ellentmondást nem tűrően állt az élre, és köszönhetően a mögötte zajló csatáknak, magabiztos előnyt épített ki, és ezzel behúzta első WSBK-győzelmét. Diadala több szempontból is különleges, elvégre éppen tíz éve állhatott utoljára a dobogó legfelső fokán (2006, Laguna Seca), illetve azon kevesek közé került be, akik a MotoGP-ben és a Superbike-ban a csúcsra értek.
{{articleGallery[8786].caption}}
- Láttam, hogy a Supersportban indulók milyen jó köridőket mennek vízen, ráadásul Jacobsen is megerősítette, hogy az aszfalt esőben is rendkívül jól tapad, szóval bátran vágtam neki a futamnak. A végén már éppen az okozott gondot, hogy a pálya remek vízelvezetése miatt helyenként nagyon gyorsan felszáradt az aszfalt, ami igénybe vette a gumikat, de sikerült jól beosztanom az előnyömet, és nyerni! Tíz nehéz év után újra a dobogó tetején állhatok, amit csak annak köszönhetek, hogy soha nem adtam fel - nyilatkozta a júliusban 35. születésnapját ünneplő világbajnok.
Győzelmével a WSBK-ban újonc Hayden a 6. helyre zárkózott a vb-tabellán, közvetlenül a ducatis Giugliano és csapattársa, Van Der Mark mögé. Az összetett pontversenyt továbbra is a tavalyi bajnok, Rea vezeti, Davies és Sykes előtt.

Végeredmény - Sepang:


1. verseny
1. T. SYKES
2. J. REA
3. C. DAVIES
4. J. TORRES
5. A. LOWES
6. D. GIUGLIANO
7. M. VAN DER MARK
8. N. HAYDEN
9. A. WEST
10. L. CAMIER


2. verseny
1. N. HAYDEN
2. D. GIUGLIANO
3. J. REA
4. C. DAVIES
5. A. WEST
6. M. VAN DER MARK
7. A. DE ANGELIS
8. T. SYKES
9. L. CAMIER
10. M. REITERBERGER