A hétvégén elkezdődött a 2024-es Superbike-világbajnokság, és rögtön az első versenyek olyan izgalmakat hoztak, ami alapján szoros, kiegyensúlyozott és érdekes szezonra készülhetünk.

Lowes vezeti a Superbike vb-t az első verseny után

Az új erőviszonyokra jellemző, hogy míg korábban a Bautista-Razgatlioglu-Rea trió sajátította ki a pódiumot, most három eredményhirdetésen hét különböző (!) pilóta állhatott fel a dobogóra: Bautista, Bulega, Iannone, Locatelli, Lowes, Petrucci és Razgatlioglu.

Az első összecsapásban az edzésen is remeklő Bulega húzta be a győzelmet, majd Lowes duplázott, amivel vezeti is a világbajnoki tabellát, míg Razgatlioglut egy műszaki hiba fosztotta meg attól, hogy a Superpole-on elért harmadik helye után ismét az élbollyal csatázzon. A futamok részletes eredményeit itt találjátok.

superbike-phillip-island-2024
Szoros befutó: 11 pilóta ért be 5,1 másodpercen belül a második, újraindított versenyen

Jóllehet, Phillip Island nem egy szokványos vonalvezetésű pálya, így nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, az mégis feltűnő, hogy mennyire átrendeződtek az erőviszonyok a tél során. Bautista rá nem jellemző módon hibázott, majd a zárófutamon az elkopott hátsó abroncs miatt veszítette el az első helyet, holott tavaly éppen az volt a spanyol erőssége, hogy a verseny utolsó harmadában volt igazán gyors.

superbike-phillip-island-2024
Rea csak szenvedett a Yamahával, sőt egy súlyos bukást is elszenvedett, míg csapattárasa, Locatelli brillírozott a hétvégén. A Ducatinál meglepetésre az újonc Bulega volt eredményesebb – a sokat hibázó – Bautistánál

Szintén meglepő a Kawasaki és a Yamaha kiemelkedő végsebessége, miként az is, hogy Razgatlioglu már az első hétvégén az élmezőnyben harcolhatott a BMW-vel, mely tavaly csak a negyedik legeredményesebb gyártó volt a Ducati, a Yamaha és a Kawasaki mögött.

superbike-phillip-island-2024

Miként megszokhattuk, a nyitóforduló után rögtön egyhónapos szünet következik, és március 22-én lépnek ismét pályára a versenyzők a Katalán Nagydíjon.

Superbike-vb - Phillip Island

1. futam végeredménye:
1.  N. Bulega - Ducati
2.  A. Locatelli - Yamaha
3.  A. Iannone - Ducati
Superpole-végeredmény:
1.  A. Lowes - Kawasaki
2.  A. Locatelli - Yamaha
3.  T. Razgatlioglu - BMW
2. futam végeredménye:
1.  A. Lowes - Kawasaki
2.  A. Bautista - Ducati
3.  D. Petrucci - Ducati