· 2018. július 11. 21

Vizsgáztak az ultrakönnyű fejvédők

Melyik a legjobb karbonsisak?

A szénszálas fejvédők elsősorban extrém alacsony tömegükkel keltenek feltűnést, de vajon mennyire biztonságosak a gyakran csak 1200-1300 grammos sisakok?
Egy híján tíz bukót vetettek össze az ADAC szakemberei, az átfogó próbán egyebek mellett azt vizsgálták, hogy milyen kényelmes, csendes a fejvédő, eséskor mennyire hatékonyan védi a fejet, illetve hogy a helyszínre érkező mentők milyen könnyen tudják eltávolítani azt viselőjéről.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem mindegyik gyártónak volt szénszál alapanyagú terméke, ezeknél a legkönnyebb kapható típust vizsgálták
Tanulságként leszűrhető, hogy a sisakok ára csak laza kapcsolatban áll a védelmi szinttel, ugyanis az európai szabványoknak mindegyik megfelel, inkább a kényelmi funkciók jelentik a pluszt a drágábbak esetében. Ebből fakadóan igencsak színes lett a mezőny első fele, fej-fej mellett versenyeztek a 4-600 eurós bukók. Más kérdés, hogy a legjobb négy - természetesen - a prémiumkategóriás termékek közül került ki, név szerint a Shoei NXR (429 euró, 1396 gramm), az X-Lite X-803 Ultra Carbon (529 euró, 1351 gramm), a HJC RPHA (550 euró, 1414 gramm) és a BMW Helm Race (595 euró, 1525 gramm) bizonyult a legjobbnak. Érdekesség, hogy az összevetés messze legolcsóbb darabja, az MTR S-10 Carbon a középmezőnyben végzett, és maga mögé utasította a többi belépőszintű riválist, pedig azok jellemzően kétszer többe kerültek.