Rengeteg motoros választja úti célul az Adriai-tengert és Horvátországot, ugyanakkor sokakat meglepetésként érhet, ha egy szabályszegés után az eddigieknél súlyosabb összeget gombolnak le róluk a rendőrök.

Jelentsen nőnek a szabálysértési bírságok Horvátországban

A változás oka, hogy nemrégiben a horvát parlament szigorította a nagyobb kockázatú közlekedési szabályszegésekkel összefüggő jogszabályokat. Ennek értelmében a kiemelt, legnagyobb közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő cselekmények esetében az eddigi 10 000 kuna (1 350 euró) bírságot az igencsak tetemes 20 000 kunára (2 700 euróra), míg a korábbi 5 000 kunás (675 eurós) bírságot 15 000 kunára (2 025 euróra), azaz háromszorosára emelték.
szigorubb-buntetesek-horvatorszagban-22707
Tudjunk róla, hogy ha egy sofőrt azonos közlekedési szabályszegés elkövetése miatt három éven belül második alkalommal marasztalnak el, akkor vezetési jogosultságát hat hónap időtartamra felfüggesztik, míg a harmadik azonos jogsértés elkövetése után legalább egy évre elveszik a jogsiját. Fénykép: Net.hr
A legmagasabb összegű bírságokkal olyan szabályszegéseket jutalmaznak, mint például a megengedett sebesség legalább 50 km/órás túllépése, a tilos jelzésen áthaladás, az ittas vagy kábítószer hatása alatti vezetés, továbbá az alkoholos és kábítószeres vizsgálat megtagadása. Ugyancsak kiemelt bírságra számíthat az, akinek jogosítványát felfüggesztették vagy visszavonták, és ennek ellenére a volán mögé ült.