Közleményt adott ki az Apple, amiben leszögezik a szerzők, hogy nem jó ötlet navigálásra használni a motor kormányára rögzített iPhone-t. – Ha a készüléket bizonyos frekvenciatartományokon belül nagy amplitúdójú rezgéseknek teszi ki, az kárt tehet a kamerában. Különösen a nagyteljesítményű motorkerékpár-erőforrások által keltett rezgéseknek veszélyesek – emelték ki.

tonkre-mehet-az-iphone-kameraja-motorozas-kozben
Ezentúl is felteheted a telefont, ha azzal szeretnél navigálni, csak ügyelj rá, hogy ne mereven, közvetlenül a kormányhoz kapcsolódjon a tartó 

– Egyes iPhone-ok fejlett kamerarendszerei optikai képstabilizátor és speciális autófókusz segítségével készítik a képeket, mivel ezek automatikusan ellensúlyozzák a mozgást, a rezgéseket és a gravitáció hatását – szögezték le. Ezek a hasznos segédletek gyakorlatilag a kézremegést szűrik ki, hogy akkor is éles legyen a fotó, ha nem stabilan állsz vagy mozog a mobil a kezedben.

A nagy teljesítményű és/vagy hangerejű motorok intenzív, nagy amplitúdójú rezgéseket generálnak, amelyek a vázon és a kormányon keresztül terjednek a telefontartóra, ezért a cég azt ajánlja: csak robogókon és elektromos motorokon használják a tulajdonosok a készüléket, illetve nagymotorokon gondoskodjanak rezgéscsillapításról, hogy megelőzzék a kamera meghibásodását. Természetesen nem csak az iPhone-tulajdonosoknak érdemes megfontolni, hogy másik motoros tartót válasszanak, hiszen az androidos készülékekben sem ismeretlen a képstabilizátor. Így azt javasoljuk, csak rezgéscsillapítóval ellátott tartót használj, ha sokat használod például navigálásra a kormányra rögzített mobilt, s így biztosan nem okoz kárt a kamerában a folyton rezgő, vibráló motor.