A közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult ügyben a Tatabányai Járási Ügyészség  tevékeny megbánás miatt szüntette meg az eljárást azzal a nővel szemben, aki jóvátételként 450 000 forintot fizetett az elütött motorosnak - írja az Ügyészség honlapján. A sofőr 2019. július 12-én a reggeli órákban Esztergomban balra szándékozott kanyarodni, de a hölgy kanyarodásakor nem biztosított elsőbbséget a jobbról érkező, védett úton közlekedő motorosnak. A sértett észlelte az elé kanyarodó személygépkocsit, próbálta elkerülni, de már nem volt rá ideje, és a jobb hátsó ajtónak ütközött. „Olcsón megúszta”: jobb külbokatörést szenvedett.

Pereskedés helyett megegyezhetnek a baleset résztvevői

A Tatabányai Járási Ügyészség az elkövetővel szemben a büntetőeljárást felfüggesztette, és az ügyet közvetítői eljárásra utalta. A közvetítői eljárásban a sofőr 450 000 forint jóvátételt fizetett, amely után az ügyészség az eljárást megszüntette. Erre egyébként csak akkor van lehetőség – akkor viszont minden esetben –, ha az elkövető a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette, és a büntethetőséget megszüntető ok a közlekedési vétség. Erre egyébként akkor is van lehetősége, ha háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntettet követett el és vádemelésig beismerte a bűncselekmény elkövetését.

ugyeszseg-kozvetitoi-eljaras-kozlekedesi-balesetnel-27647
Enyhén szólva sem túl jó minőségű kép, de a lényeg látszik: valószínűleg nem ment gyorsan a motoros, ennek is köszönhető, hogy bokatöréssel megúszta az ütközést

Ráadásul az is előfordulhat, hogy a sérült motoros nem pénzbeli kártérítést kér. Szintén az Ügyészség számolt be róla, hogy egy korábbi esetben – a hibás sofőr legnagyobb meglepetésére – csak annyit kért a motoros: kérjen bocsánatot az autót vezető hölgy, amiért elgázolta. Micsoda önzetlen tett: így üres zsebbel távozott a sérült, viszont történetét felkapták az újságok, így ezrekhez jutott el a hír, hogy nem muszáj ügyvédre költeni, bíróságra rohangálni – egyszerűen meg is egyezhetnek a felek, amivel mindenki jól jár.