· Képek: Triumph · 2018. december 5. 122

Itt az új Triumph Speed Twin 1200

Új ikon született?

A brit mérnökök gondoskodtak róla, hogy decemberben is legyen mi után sóvárognunk, ugyanis tegnap bemutatták legújabb modelljüket, az ismerős alapokra épült, mégis teljesen új Speed Twint.
A Triumph palettáján mindig is kiemelt helyet foglaltak el a klasszikus megjelenésű motorok, s most újabb taggal gazdagodott az amúgy sem gyér felhozatal, hiszen tegnap lerántották a leplet a Speed Twin 1200-ról. Az üdvöske mesés külsővel és vonzó felszereltséggel csábít, no meg a már jól ismert, 1200-as erőforrással. A gépben ugyanaz a nyolcszelepes, folyadékhűtéses sorkettes dohog, amit a Thruxtonból és a Bonneville T120-ból már ismerhetünk, jóllehet áthangolták, ez esetben 97 lóerőt ad le 6750-es percenkénti főtengelyfordulatnál, amihez 112 Nm maximális forgatónyomaték társul 4950-nél. A hajtómű a módosítások nyomán 2,5 kilóval könnyebb lett, miként az egész gép tömege csekélyebb testvéreinél, a Thruxton 206 és a Bonnie 224 kilójával szemben mindössze 196 kilóval mérlegel. A cég ígérete szerint a karbantartás sem ró majd túl nagy terhet a felhasználóra, hiszen csak 16 ezer kilométerenként van szükség szervizelésre.
A Bonneville időtlen megjelenése, valamint a Thruxton ereje és dinamikája ötvöződik az új Speed Twinben, miközben a végletekig fokozták a 1200-as nagyágyú komfortját, s tovább javítottak kezelhetőségén is
A kétkerekű a Thruxton R vázára épült, bár szinte teljes egészében átalakították azt, a futómű a Kayaba üzeméből származik, elöl 41 milliméteres csúszószár-átmérőjű teleszkópvilla dolgozik, hátul pedig állítható előfeszítésű, kétoldali rugóstag hivatott kisimítani az út egyenetlenségeit.
{{articleGallery[20279].caption}}
Ami a fékrendszert illeti, előre négydugattyús Brembo féknyergeket szereltek, hátul pedig kétdugattyús Nissin kapott helyet. Az elektronikai pakkban olyan kiegészítők kaptak helyet, mint az elektronikus gázmarkolat, az ABS és a kikapcsolható kipörgésgátló, háromféle menetüzemmód (utcai, esős és sport), nyomatékhatárolós tengelykapcsoló, immobiliser, a minőségérzetet pedig az igényes, fénydiódás lámpatestek fokozzák. Noha a típus már alapállapotában is szemet gyönyörködtető, a gyártó ez esetben is gondolt a kreatív tulajokra, s több mint nyolcvan utólagos kiegészítőt dobott piacra, hogy mindenki teljes mértékben egyéni ízlésére szabhassa a vasat. A Speed Twin forgalmazása heteken belül megkezdődik, és a hírek szerint pontos árát is akkor hozzák nyilvánosságra.