A nemrég napvilágot látott felmérés szerint az emberek életük során átlagosan egy-két alkalommal kerülnek olyan helyzetbe, amikor egyszerűen muszáj helytállniuk, különben tudatlanságuk vagy tétlenségük akár a bajba jutott halálához is vezethet. Mielőtt elhessegetnénk a gondolatot, érdemes megjegyezni, hogy a napok többségét családunk és közvetlen barátaink, munkatársaink körében töltjük, vagyis a szakszerű elsősegélynyújtás nagy valószínűséggel egy számunkra fontos személyt ment meg.

Ezt már fújhatod...

Korábban matekpéldának is beillő feladatot kaptak képzésre érkező nebulók, melyben a szívmasszázs gyakorisága és mennyisége különböző hányadosokat mutatott a közben - szájon át - befújt lélegeztetések számával. Aki esetleg belekeveredett a számolásba, esetleg meg sem tanulta, az most fellélegezhet - nem kell fújni, nyomni kell, mégpedig bátran, minél bátrabban.
ujraelesztes-szivmasszazs-3965
Még tanfolyamra sincs szükség, hogy felfrissítsd vagy egyáltalán elsajátítsd az újraélesztés fortélyait. Az OMSZ és a Vöröskereszt gyakran szervez ingyenes képzéseket, mint legutóbb a Millenárison tartott motorosnapon
A módosítás oka, hogy a protokoll folyamatosan változik, fejlődik, ezáltal ma már egy mentőben sem feltétlenül úgy látják el a beteget, mint pár évvel ezelőtt. Míg korábban az ún. arany tíz perc szabályát alkalmazva a felvételtől számítva mielőbb kórházba szállították az illetőt, ma már a helyszíni ellátás minőségén van a hangsúly, és azután indulhat a stopper, hogy milyen gyorsan is érnek a kórházba. Egyszerűsödött a civilektől kért segítség is, mégpedig olyan módon, hogy amennyiben a hirtelen szívleállás jeleit tapasztaljuk (határozott érintésre sem reagál, nem lélegzik vagy halkan hörög), ne foglalkozzunk a lélegeztetéssel. Megteszi helyettünk ezt a szervezet, ugyanis a vérben tárolt oxigén ilyen vészhelyzetben még viszonylag sokáig elég az agy működésére, mivel a végtagok erei összehúzódnak, ezzel is segítve, hogy az éltető vér a fontosabb szervekben koncentrálódjon.

Az OMSZ egy új, humoros videóval igyekszik minél több emberhez eljuttatni az tudnivalókat, hogy mi is a teendő vészhelyzetben

Neked pedig, mivel nincs szívműködés, csak azt kell biztosítanod, hogy a vér mindvégig keringjen a mentők kiérkezéséig. Ezért a teendőd, hogy értesítsd őket - vagy kérj meg rá valakit -, s amíg kiérkeznek, másodpercenként 1-2 alkalommal, 5-6 centi mélyen, határozottan pumpáld a szívet. A sérülések - pl. bordatörés - ne gátoljanak ebben, ugyanis a csont beforr, de az agy már néhány perc alatt is visszafordíthatatlan károsodást szenved, ha nem jut oxigénhez. Hidd el, a barátod, családtagod - vagy akár az utcán megmentett idegen - hálás lesz neked, már csak azért is, mert a segítséged révén egyáltalán lesz alkalma meghálálni a beavatkozást.