Magyarországon évente hozzávetőleg négymilliárd liter üzemanyagot értékesítenek, ennek általában 40%-a benzin, és a fennmaradó, közel 60%-ot a gázolaj forgalma teszi ki. Idén tavasszal és nyár elején szinte folyamatosan csökkent mindkét üzemanyagfajta ára: januárban még 650 és 720 forintot kellett fizetni a a 95-ösért, illetve gázolajért, ezzel szemben júniusban már csak 560-570 forintért jegyezték mindkettőt.

uzemanyag-fogyasztas-magyarorszag-2023
Arra nem tért ki a közlemény, hogy a hazai forrású üzemanyag-fogyasztás csappant meg ilyen nagy mértékben, vagy annak tudható be ez a trend, hogy megszűnt a 480 forintos benzinturizmus, ami tavaly többezer külföldi autóst és teherautóst csábított a magyar kutakra 

A szinte folyamatos árcsökkenés ellenére komoly visszaesést mértek az első hat hónapban, legalábbis erre utal, hogy a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) mérése szerint ötödével kevesebbet tankoltunk, ami azt jelenti, hogy 372 millió literrel (!) csekélyebb volt a forgalom, mint egy évvel ezelőtt. Ezen belül a 95-ös és a gázolaj forgalma esett vissza a legnagyobb mértékben, viszont a prémium minőségű benzinek továbbra is kelendőek – a 2022 első félévében mért 99 helyett idén 114 millió litert adtak el belőle.