Magyarországon már több helyen láthatunk a forgalmasabb, erdők mellett vezető utakon úgynevezett vadriasztó prizmákat. Ezek úgy „működnek”, hogy az aszfalt melletti területre vetítik a közeledő autók és motorok lámpáinak fényét, ami – a korábbi tesztek alapján – bizonyítottan elriasztja a vadállatokat, vagy legalábbis csökkenti annak az esélyét, hogy az útra szaladjanak.

vadriaszto-prizma-magyarorszag-utjain

Elkezdték a vadriasztók felszerelését a 710-es úton

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság szintén hasznosnak találja a fejlesztést, ezért – a Városi Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával – vadriasztó prizmákat vásárolt, melyek telepítése 2021. november 16-án kezdődött meg a 710-es számú főútvonalon.

vadriaszto-prizma-magyarorszag-utjain

Azért pont itt, mert 2020 óta a vadbalesetek számában jelentős emelkedést figyeltek meg.

Az optikai vadriasztó prizma a gépjármű fényszóró fényét a menetirányra merőlegesen fordítja el, így a jármű elhaladásakor egy stabil optikai riasztókerítés jön létre, amely a vadakat az út mellől elriasztja. Mivel a vadreflektor a fényszóró fényét az út melletti terepre veri vissza, a járművezetőt a visszaverődő fény nem vakítja el. Az eszköz tartósan ellenáll a környezeti hatásoknak, a nagy hőingadozásnak és a magas hőmérsékletnek, a napsugárzásnak, egyéb időjárási viszontagságoknak, valamint a sózás maró hatásának is – foglalták össze a telepítés során.

A Balatonalmádi Rendőrkapitányság a balesetek megelőzése és az állatok védelme érdekében célul tűzte ki a 710-es főútvonal teljes hosszában a prizmák kihelyezését.

vadriaszto-prizma-magyarorszag-utjain

A vadriasztók felszerelése egyébként párhuzamosan zajlik az ország több pontján: múlt héten arról számoltak be a zsaruk, hogy Békés megyében is elkezdődött a sajátos, kék prizmák telepítése.