- A MOL továbbra is biztosítja a régió és Magyarország energia- és üzemanyag-ellátását, a vállalatcsoport üzleti folyamatai, a termelés, gyártás, áruszállítás és üzemanyag-kiszolgálás továbbra is változatlanul működnek - ezt nyilatkozta Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi vezetője az MTI-nek. A közel félezer töltőállomást jegyző MOL minden kútja eredeti nyitvatartással üzemel, viszont „csúcsidőben” óránként többször is fertőtlenítenek, beleértve a pultot, a székeket, asztalokat és magukat a töltőpisztolyokat is.

valtozas-a-benzinkutakon-24853
A MOL-kutakon LED-táblák hívják fel a figyelmet az új szabályokra, beleértve, hogy nagyobb távolságot tartsunk várakozáskor

Emellett az is kiderült, hogy az elmúlt hetek 35 forintos áresése után most három nap alatt újabb harminc (!) forinttal lesz olcsóbb a 95-ös. Ezáltal péntektől 318 forintra mérséklődik a benzin listaára, és hosszú idő után ismét kettessel kezdődő összegeket láthatunk a diszkontkutak oszlopain. A folyamat hátterében elsősorban az áll, hogy a drasztikus keresletcsökkenés miatt túlkínálat alakult ki, amit csak fokoz, hogy Oroszország és volt tagállamai a helyzet dacára sem csökkentik a kitermelést. Így aztán gyakorlatilag megfeleződött a nyersolaj ára - két hónap alatt 66,11-ről 30,63 dollárra esett, sőt a Brent már bement 27 dollár alá is, amire 17 éve nem volt példa.

Mi történt ma Magyarországon?

Négy órakor jelentették be, hogy a kormány segít a hiteleket törlesztő magánszemélyeken és vállalatokon, illetve nagymértékben csökkenti a gazdasági válság által leginkább sújtott cégek terheit. Ennek értelmében a mai napig megkötött hitelek tőke- és kamatfizetését év végéig felfüggesztik, a holnaptól felvett kölcsönök THM-jét pedig a hegybanki alapkamat plusz 5%-on maximalizálják.

valtozas-a-benzinkutakon-24855
Hamarosan nyilvánosságra hozzák, hogy pontosan meddig és miként lehet felfüggeszteni a hitelre vásárolt autók, motorok stb. törlesztéseit

A leginkább érintett gazdasági szereplők (pl. turizmusból élők) hihetetlen komoly kedvezményeket kapnak, hogy könnyebben átvészeljék a nehéz helyzetet, így a munkaadói és munkavállalói adóterhek, járulékok részleges, illetve teljes eltörlése lép életbe Magyarországon - derült ki ma délután. A módosítások részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák a Magyar Közlönyben.