· Képek: MTI · 2020. március 18. 14

Folyamatos az üzemanyagellátás, de sok a szigorítás

Változás a kutakon és a bankokban

Szünetelhet a hitelek törlesztése, és komoly pénzügyi segítséget kapnak a vendéglátók. Eközben a benzin ára ismét benéz háromszáz alá, a nyersolaj olcsóbb, mint bármikor az elmúlt 15 évben.
- A MOL továbbra is biztosítja a régió és Magyarország energia- és üzemanyag-ellátását, a vállalatcsoport üzleti folyamatai, a termelés, gyártás, áruszállítás és üzemanyag-kiszolgálás továbbra is változatlanul működnek - ezt nyilatkozta Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi vezetője az MTI-nek. A közel félezer töltőállomást jegyző MOL minden kútja eredeti nyitvatartással üzemel, viszont „csúcsidőben” óránként többször is fertőtlenítenek, beleértve a pultot, a székeket, asztalokat és magukat a töltőpisztolyokat is.
{{articleGallery[24853].caption}}
Emellett az is kiderült, hogy az elmúlt hetek 35 forintos áresése után most három nap alatt újabb harminc (!) forinttal lesz olcsóbb a 95-ös. Ezáltal péntektől 318 forintra mérséklődik a benzin listaára, és hosszú idő után ismét kettessel kezdődő összegeket láthatunk a diszkontkutak oszlopain. A folyamat hátterében elsősorban az áll, hogy a drasztikus keresletcsökkenés miatt túlkínálat alakult ki, amit csak fokoz, hogy Oroszország és volt tagállamai a helyzet dacára sem csökkentik a kitermelést. Így aztán gyakorlatilag megfeleződött a nyersolaj ára - két hónap alatt 66,11-ről 30,63 dollárra esett, sőt a Brent már bement 27 dollár alá is, amire 17 éve nem volt példa.

Mi történt ma Magyarországon?

Négy órakor jelentették be, hogy a kormány segít a hiteleket törlesztő magánszemélyeken és vállalatokon, illetve nagymértékben csökkenti a gazdasági válság által leginkább sújtott cégek terheit. Ennek értelmében a mai napig megkötött hitelek tőke- és kamatfizetését év végéig felfüggesztik, a holnaptól felvett kölcsönök THM-jét pedig a hegybanki alapkamat plusz 5%-on maximalizálják.
{{articleGallery[24855].caption}}
A leginkább érintett gazdasági szereplők (pl. turizmusból élők) hihetetlen komoly kedvezményeket kapnak, hogy könnyebben átvészeljék a nehéz helyzetet, így a munkaadói és munkavállalói adóterhek, járulékok részleges, illetve teljes eltörlése lép életbe Magyarországon - derült ki ma délután. A módosítások részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák a Magyar Közlönyben.