A rendőrség saját honlapján hozta nyilvánosságra, hogy befejeződött a VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat infokommunikációs vizsgálata. Mivel a teszt sikeresen lezajlott, az eszközök a terveknek megfelelően 2016. április 5-én reggel nyolctól üzemszerűen működnek.

veda-traffipax-8296
Nagy felbontású térképen a VÉDA - itt találhatók a nemrég kiépített kamerahálózat tagjai (Kép forrása: ORFK Kommunikációs Szolgálat)
A korábban használt sebességmérőkkel szemben fontos változás, hogy minden traffipax látványos, masszív oszlopra rögzített, s ha valakinek mégsem tűnne fel a hatalmas szerkezet, még egy tábla is figyelmezteti jó előre, hogy a szabálytalan buszsávhasználatért, az irányjelzés elmulasztásáért, a záróvonal átlépéséért, illetve a lejárt vizsgáért súlyos csekk érkezik:

Az új eszköz működése és fontosabb funkciói

Nem mellesleg a rendszer alkalmas az országon áthaladó tranzitforgalom ellenőrzésére is, hiszen ezzel lekövethető, hogy egy-egy jármű - és annak utasai - mikor hol jártak, s még rendszámcserével sem verhető át, mert a rendszer felismeri, ha más méretosztályú kocsira kerül az előzőleg másik autó használt plakett.