Aki ült már komolyabb Yamaha quadon, bizonyára meglepődött, milyen könnyű kormányozni a jókora vasakat. Nos, nem véletlenül, hiszen a japán mérnökök már jó ideje használják az ATV-kben a röviden csak EPS-ként emlegetett rásegítőt, mely megkönnyíti a kormányzást, így nem kell izomláztól szenvedve, bedurrant alkarokkal leszállni a quadról egy hosszabb túra után.

Szervokormányos krosszmotorok a Yamahától

Úgy tűnik, eljött az idő, hogy kétkerekűekben is bemutatkozzon a szerkezet, legalábbis erre utal, hogy a gyár már krosszmotorokban teszteli az izommunkát helyettesítő szervomotort.

yamaha-szervokormany-yamaha
A felső villahídhoz rögzítették a kormánycsapkodást mérséklő szervómotort

Persze a motorokban sokkal több funkciója lesz a szerkezetnek, mint a quadokban, ezért a japán mérnökök hangsúlyozták is, hogy

lényegében helyes, de nem a legpontosabb elnevezés a szervokormány. Elvégre itt nem csak megkönnyíti a kormányzást, hanem a kormány mozgását kontrollálva segít megelőzni az eséseket.

Kormánystabilizátor, vezetéssegítő eszköz és szervó egyben – nagyjából így lehetne összefoglalni a lényegét.

yamaha-szervokormany-yamaha
A Yamaha Kodiak 700 szervomotorja. Feltűnő, hogy mennyivel kisebb és egyszerűbb felépítésű lett a motorokra fejlesztett párja, hiszen fontos elvásár volt, hogy könnyen elférjen az első teleszkópok között 

Nagy előnye, hogy mérete és alakja lehetővé teszi, hogy merőben eltérő stílusú, felépítésű motorokba is beépítsék, hiszen úgy fest, mint egy túlméretes gyújtáskapcsoló és kényelmesen elfér a felső villahíd alatt.

A nyomatékérzékelős szervomotor jól vizsgázott a teszteken, és jelentősen mérsékelte a kormányszitálást, mégpedig sokkal pontosabban, mint a hagyományos kormánylengéscsillapítók.

Emellett alacsony sebességnél segíthet, hogy könnyebb legyen ütközéstől ütközésig fordítani a kormányt, ami kimondottan hasznos a főként városban használt motorokon, robogókon.

Azt se feledjük, hogy a jövő vezetéssegítő rendszerei már nemcsak gázt adnak vagy fékeznek – mint például napjaink BMW-in –, hanem a kormánymozdulatokat is finomíthatják, ha ezzel kivédhetik a pilóta hibáját, valamint az esést. Márpedig ehhez nélkülözhetetlen egy elektromos szervomotor, tehát előfordulhat, hogy a jövőben láthatjuk még ezt az alkatrészt a Yamaha önvezető motorjaiban is.