Cserélhető akkumulátor, az ezres gépekével vetekedő gyorsulás és összkerékhajtás jellemzi az új amerikai gyártó motorját, a hamarosan megjelenő Zaiser Electrocycle-t. Persze a képeket (vagy rajzokat?) és a bizonytalan anyagi hátteret látva ez is egy újabb át nem gondolt próbálkozásnak tűnik, de ha tényleg boltokba kerül, az alaposan átformálhatja az elektromos motorok piacát.

Zaiser: óriáscruiser a tengerentúlról

Anthony Cross, Hunter Shank és Christopher Shipman alapította a Zaiser Motorst, mégpedig azzal a céllal, hogy egy elképesztő akksikapacitású és hatótávú motort készítsen.

zaiser-elektromos-motor
Az öregek úgy mondanák: „Ez olyan hosszú, mint egy ebéd nélküli vasárnap...” 

A cserélhető akksi mérete 17,3 kWh, azaz akkora (!), mint a négyszemélyes, elektromos Smartoké, így nem meglepő, hogy 300 mérföld, azaz kis híján ötszáz kilométer a motor hatótávja.

Ráadásul az akksi kivehető, már ha valaki elbír egy ekkora monstrummal, vagyis a töltés mellett egyszerű akkumulátorcserével is megoldható a „tankolás”. Mivel mindkét kereke hajtott (!), nem lehet panasz a gyorsulásra sem: a tervezők szerint alig négy másodperc alatt van százon.

zaiser-elektromos-motor
Azt mondják, a szépségről kár vitázni, és a Zaiser esetében tényleg nem is érdemes...

A 190 km/órás végsebesség megköveteli az ABS-t, a kipörgésgátlót és a vezetéstámogató segédleteket, így egyik sem hiányzik a motorról, melyet a hírek szerint idén év végén mutatnak be, és 2022 elején kerül piacra. Pontos árat egyelőre nem közöltek, de várhatóan 20 és 25 ezer dollár közötti összeget kérnek majd az alapmodellért. Tegyük hozzá, hogy a bemutató dátuma és a vételár is csak a készítők optimista becslésén alapul, azonban a cég anyagi háttere enyhén szólva is bizonytalan, ami keresztülhúzhatja a számításaikat.

A startupvállalat tulajdonosai ugyanis 500 ezer dollárt szerettek volna összekalapozni, amiből eddig nem egészen 12 ezer folyt be.

Egyelőre tehát inkább csak érdekes ötlet, mintsem valódi motorkerékpár a Zaiser Electrocycle, de ha megvalósul, gigászi hatótávjával új mércét állíthat az elektromos motorok között.