de megpróbálnám, ha szükséges.
A teló katogását a rugó is okozhatja még akkor is ha kibontva hibátlannak tűnik, ugyanis a rugó spirálok nem feltétlenül egyformán fáradnak ezért előfordul magának a rugóoszlopnak a deformálódása is ami azzal járhat, hogy egy ponton jobban nekifeszül az oldalfalhoz és ez hangot is adhat akár két, vagy több helyen is a le-fel mozgás során. A fékről se kell elfelejtkezni, az úszónyeregnek is van valamennyi mozgása és az is kattanhat ha az illesztési hézagok megnőnek a használat során. Szegecselt tárcsáknál előfordul a szegecslazulás ami szintén kattanó hangot produkálhat fékezéskor, bár tudtommal a CB 500 nem szegecselt tárcsákkal van szerelve gyárilag. A kormánycsapágy ha olyan szinten gatya, hogy a kottyanását hallani lehet akkor már az egyéb tüneteket is produkál ami keményen beleszól a motor viselkedésébe, ezért nem gondolnám, hogy csak kattanó hang formájában lenne jelen
Kormánycsapágyat könnyű ellenőrizni, motor elejét tehermentesíteni kell és a villaszáraknál megfogva, egyenesen is és mindkét irányba elfordítva ellenőrizhető, hogy van e holtjáték ill. nem-e "döcögnek" a csapágyak. Ha még gyári golyós van benne és nem kúpgörgős akkor a golyók idővel pontot üthettek a csapágyfészekben és előfordulhat az is, hogy csak bizonyos kormányállásnál kottyan a csapágy, de mégegyszer mondom ha ez már jól hallható akkor az irányíthatóság, egyenesfutás stb..is csorbát szenved. A féknyereg kottyanásának kiszűrése két emberes, az egyik behúzza a féket és előre hátra mozgatja a motort, a másik ráteszi a kezét a féknyeregre úgy hogy a villaszárral is összefogja, ekkor érezhető, hogy van-e közöttük nagyobb mértékű elmozdulás. Legvégül kivenném az első kereket és levenném az első sárvédőt is, aztán egyenként támasztanám fel a telőszárakat külön külön lenyomnám mindkettőt szűkítve ezzel azt, hogy melyik szárból jön a hang. Ha nics eredmény és a teló is jól van összerakva akkor én a fentebb említett rugófáradásból adódó hangokra tippelnék ami nem okoz különösebb gondot viszont azt csak a csere orvosolja. Ha pedig csere akkor már mindenképpen progresszív rugót javaslok, ami az eltérő menetemelkedésnek köszönhetően teljes hosszban de a ráható erők függvényében optimálisan csillapít.
)
Hétvégén lényegében elkészült a bukócső (még némi szépítés ráfér). Nézegettem többféle változatot, van ennél jobb is rosszabb is szerintem. Ilyen lett remélem sose lesz tesztelve.
Ha lenne érdeklődő a találkozóra akkor kéne ötleteket felvetni szerintem: -merre legyen kb, még a nyáron legyen e stb....