Jogos. A tartály és az üzemanyagcsövek már átnézve, szép tiszta minden, a váltóból még nem engedtem le az olajat, de arra is sort kerítek.
Állványra raktam a motort, és így próbálgattam a váltót. Rájöttem, hogy a kuplung nem emel ki rendesen, ez okozza a problémát. Próbáltam picit feszíteni a bowdenjén a karnál (2 fordulatot), de nem volt hatása. Lehet, hogy a másik végén kellene a szemet feljebb csavarozni, bár az is lehet, hogy valami a kuplunggal nem stimmel. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Arra gondolok, hogy van-e jellemző betegsége a kuplungnak (505/2 DK motor)?
Találtam egy oldalt (gondolom csak nekem új), ahol elég sok javítási kézikönyv elérhető a különféle modellekhez, az 505/2 DK motorhoz is, szerencsémre német-angol-francia nyelven: http://technik-ostfriese.com/t.... Ebben a kuplung és a váltó beállításának menete is le van írva (http://technik-ostfriese.com/t...), ha nem sikerül a kuplung bowden további feszítésével sikert elérni, akkor azok alapján valószínűleg szétkapom a kuplungot. A kuplung szerelésével kapcsolatban van valami, amire célszerű nagyon odafigyelni?
Köszönöm szépen a linket. Megnéztem az adatlapodat (most már értem, miért érdemes kitölteni, meg is tettem az enyémmel, képet meg rakok fel majd a Sachsról), és láttam a felújítás alatt álló Saxy Safaridat. Úgyhogy azt hiszem, megtaláltam azt, akitől probléma esetén kérdezni tudok!
Jelenleg csak ezzel a kuplung-váltó dologgal van gondom, mert amúgy egy rúgásra indul, szépen jár, és meglepően jól megy (mondjuk mindenféle régi, kicsi japán holmik meg egy Babetta az összehasonlítási alap), főleg ahhoz képest, hogy alatta hegyek (Mecseki hegyoldal), felette meg én vagyok, a magam mázsájával.
Lassan megfogalmazódnak bennem újabb kérdések:
- Milyen arányban érdemes keverni a 2T olajat? Azt olvastam több helyen is, hogy 1:50, de az eladó azt mondta, hogy ő 1:40-et használt benne mindig.
- Váltóolajból van valami spéci előírás, vagy jó bele bármi (pl. 80W-90)? Ha jól értem, az oldalt lévő nagy csavarnak átlátszónak kellene lennie, és azon keresztül látszik az olajszint. Na ezt majd megnézem, mert nem emlékszem rá, hogy ilyet láttam volna. Azért kérdem, mert szállításkor el volt fektetve a motor, egy kevés váltóolaj kicsöpögött, és csak akkor leszek nyugodt, ha tudom, mennyi van benne.
- Melyik irányban van normál és melyikben tartalék állásban a benzincsap?
A válasz a kérdésedre: IGEN puch KTM hercules ezek mindegyike használta azt a bizonyos vázat bár puchban nem az az elterjedt.
A hercules többnyire sachs blokkal szerelte az összes motorját mofától az überkirálygépjeiig!
A KTM sokáig többnyire vázakat készített amibe a sachs, puch, morini stb blokkokat tették.
a hobbi szériának pl többfajta blokkal is kijött az elején jöttek a sachs blokkok utána átáltak a maxinak ez e50-es blokkjára később pedig már membrános blokkokat kepott a morini jóvoltából.
A puch az szerintem mindíg puch blokkal ment amejről a felhasználók csak elismeréssel nyilatkoztak.A puhak volt 2 sebességes kéziváltós blokkja ha jóltudom a ouch maxi turbo sportnak volt egy változata illetve talán még a maxi sprinter is ilyen volt de mindenki tett mindenbe mindent! Az összes változatot lehetetlen felsorolni voltak irányelvek de attól volt hoyg merőben eltérő gépek születtek keverés volt mindentéren.
A sachsod amid van nagyon jó gép hihetetlenül jól megy engem mindíg meglepett!Csak az enyém levolt lakva kegyetlenül.Amúgymeg a felhasznált alkatrészekben sok hasonlóság tapasztalható pl a gyújtás általában megegyezik csak a forgásirány eltérő arra viszont figyelj nagyon pedál kerekek markolatok tükrök ezek moped kategóriában szinte mindnél azonos vagy nagyon hasonló.
a váltóbowdennel lesz a gond, mert a mini rigán is pont ez volt a baja hogy nehezen vette be az 1-est de a 2-est pont könnyebben vette be. A köv lépés hogy a bowdent vmi tűsfecskendővel olajozz be és mozgasd meg addig amíg könnyebb nem lesz de nem kapcsolgatni. és aztán a bowdenen kell lennie egy állító csavar valahol. és addig állítsad hogy amig a 1-es könnyen beveszi akkor jóü és utána ellenőrizd a 2-es is meg a üres sebeséget és ha jó akkor húz meg a csavart. De sehogy akkor blokkban van a gond. A alkatrész ellátással kapcsolatban mi is a Googleban keresünk mint az őrült. Bár (vatera.hu, kepesmotor.hu, expressz.hu, hasznaltmotor.hu) is találsz jópárat. De sokan ehhez inkább egész motort vesznek alkatrésznek mert így olcsóbban jön ki :):) ÉS ÜDV a fórumban :)
Véletlenül akadtam a fórumra, ma vettem egy Sachs Saxy 2DK-t, 49 ccm, berúgókar, 2 sebességes kézi váltó (a képen láthatóval egyező típus: http://www.wegdamit.at/pic/win...). Ha jól sejtem az eddig olvasottakból, akkor a Puch-Hercules-Sachs-KTM jószágok nagy része közös tőről fakad. Ránézésre és technikai paramétereket tekintve a Hercules Supra 3D-vel lehet rokon ez a Sachs (igaz a kipufogó a másik oldalon van). A kuplung és váltó úgy néz ki, mint a képen látható Puch Maxi 2 kezelőszerve (http://imgfrm.index.hu/imgfrm/...). A Puch Maxi 2-ről viszont össze-vissza adatokat találtam a neten.
Három kérdésem lenne:
- Szerintetek melyik Puch modellnek felel meg (vagy leginkább rokon) ez a Sachs? Volt kéziváltós, 2 gangos, berúgókaros Puch Maxi?
- Van egy olyan problémám, hogy az 1-es fokozatot nehezen veszi a motor. Olyan, mintha nem nem lenne elég hosszú a bowden ahhoz, hogy 1-esbe húzzam, csak járó motornál sikerül, de akkor is nehéz ügy, a 2-est viszont lazán veszi, álló motornál is. A váltókart alulról nézve úgy tűnik, hogy nem tud beugrani a kuplungkar retesze az 1-es fokozatnál kialakított résbe, mert nem fordul el odáig a váltó. Lehet, hogy csak a váltó bowdenén kell állítani? Bocs, ha nagyon alap kérdés, de ez az első kéziváltós kétkerekűm.
- Van valami jó alkatrészforrás Magyarországon? Ha igen, Puch-hoz érdemes keresni alkatrészt, az a legelterjedtebb?
Aki megveszi jó sok munkát vesz vele.Én szívesen elszórakoznék egy ilyen szétszedett motor összerakásával csak akkor agyonvernének itthon ha megvenném.
Igen 50 ért volt,annyit költöttem rá mindennel együtt, de sajnos nem vitték el(nem csoda).Most 30 körül is odaadnám mert nekem sajnos csak a helyet foglalja...
Helló!
Elkezdtem 1 Puch Monza felújítását, de sajnos félbe maradt.Én már valószínüleg nem fogom befejezni ezért arra gondoltam, hogy eladnám. A váz le van homokfúvatva, az idomok alapozva, 2 blokkom van hozzá nagyrészt minden alkatrész meg van hozzá.
Ha valakit érdekel kérem írjon email-t. nrgpowerdd@citromail.hu
Állványra raktam a motort, és így próbálgattam a váltót. Rájöttem, hogy a kuplung nem emel ki rendesen, ez okozza a problémát. Próbáltam picit feszíteni a bowdenjén a karnál (2 fordulatot), de nem volt hatása. Lehet, hogy a másik végén kellene a szemet feljebb csavarozni, bár az is lehet, hogy valami a kuplunggal nem stimmel. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Arra gondolok, hogy van-e jellemző betegsége a kuplungnak (505/2 DK motor)?
Találtam egy oldalt (gondolom csak nekem új), ahol elég sok javítási kézikönyv elérhető a különféle modellekhez, az 505/2 DK motorhoz is, szerencsémre német-angol-francia nyelven: http://technik-ostfriese.com/t.... Ebben a kuplung és a váltó beállításának menete is le van írva (http://technik-ostfriese.com/t...), ha nem sikerül a kuplung bowden további feszítésével sikert elérni, akkor azok alapján valószínűleg szétkapom a kuplungot. A kuplung szerelésével kapcsolatban van valami, amire célszerű nagyon odafigyelni?