egy blog bejegyzés az olaj hidegben való ténykedéséről.
ez egy magánvélemény nem szakmai!
Havazás, hideg.. autó, tesco vip car és szar olaj a cime!
"Nem is tudom hol kezdjem. Tudomásom szerint havazni 0fok környékén szokott, kemény hidegekben nem. Tegnap -12 fokban is esett. Reggelre hidegebbet, -19et mértem. Ilyen hidegben nem árt az autókba
a jó fagyálló folyadék (minőségben valamint mennyiségben is megfelelően legyen keverve!)
és a jó olaj. (viszkozitás legalább 5w-s, de inkább 0w - nálunk 5w30 van benne).
Sajnos egyre inkább azt veszem észre, hogy én vagyok az a hülye aki túlságosan foglalkozik az autóval.
Értem ezalatt, hogy a gagyi fagyállókat megvetem, ezért a gyári ajánlás van benne: Toyota Linglife Coolant, és olajból sem az olcsó 10w-XX, ne adj isten 15w40es nagyon szar olajat, hanem 5w hidegoldali viszkozitásút választok, persze még jobb lenne a 0w de abból nem sikerült számomra minden tekintetben (minőségi előírások, ár) megfelelőt találni így a Total Quartz Future 9000 5w30 olaja került bele ami Fuel Economy, tehát üzemanyag takarékos is.
Ezt észrevenni nehéz, de egy 15-ezres olajcsere alkalmával párezret így sikerül spórolni.
De itt a hangsúly nem is ezen van, hanem hogy kellően híg, könnyű futású olaj legyen, így kímélve az önindítót, aksit, generátort és lehetővé téve a gyors áramlás következtében a mihamarabbi átolajzást, és jobb kenést!
Egy 10w vagy 15w40es olaj sosem fog ennyire jól teljesíteni, még +40 celsius külső hőmérsékleten sem!
És ez a nem mindegy. A motorban vannak kis olajcsövek, pl. ami a vezérműtengelyt is keni, ezeken nagyon kis lyukak vannak. A sűrű olaj nehezen préselődik át rajta. Az olajnyomás magas lesz, de az olajáramlás, kenés rossz! Ebből is tudjuk - és ismét visszatérek a korábban leírtakhoz - hogy az olajnyomás nem kenés, ez egy tévhit. Az olajáramlás jelenti a kenést.
Menjünk tovább. Írtam ugye a sűrűbb olaj = magasabb olajnyomás. Ez így van. Az 5w-s olaj hígabb mint a 10w-s, ezért ugyanakkora hőmérsékleten és fordulatszámon utóbbival nagyobb olajnyomás mérhető.
Van a motor olajáramában egy bypass szelep, aminek feladata meghatározott olajnyomásnál kinyitni, és visszaengedni az olajat a teknőbe anélkül, hogy az betölthette volna kenési szerepét; eljutott volna a kenési helyre. A sűrűbb olajjal ez hamarabb fog nyitni, mint egy hígabbnál, ergo a kenés már csak emiatt is szarabb lesz, mert olajnyomás lesz is bőven, csak éppen áramlás gyenge!
Aztán az említett szűk olajfuratok a 15w40es olaj gyenge minősége miatt a kokszolódás miatt faszán el is tömődhetnek, keresztmetszetük még kisebbre csökken.
Aki ezeken elgondolkozik, az rájön, miért nem érdemes mondjuk a Tescoban Vip Car 15w40es olajat venni. De igaz ez bármely más márkára. Én azt vallom, 10w-s olajnál sűrűbb hidegoldali olajat nem szabadna az autókba rakni. Ugyanis hideg állapotba minden olaj túl sűrű, még a legkorszerűbb 0w-s is!
Szeva! Látom hogy jártál, részvétem. A henger nem olcsó mulatság, most néztem Athena-t, 160ezer. de ha a főtengely is kapott, akkor a javítókészlet még 50, úgyhogy nem olcsó mulatság. www.pinkmotors.hu Itt meg tudod nézni. Üdv
kb 120-130 lesz, de pontosat holnap tudok meg mi mennyi lesz, lehet több is lesz.... de valószinű 450es hengert kap akkor.... az a poén h. olcsóbb mint a gyári 400as....
Az ideg szétbasz :@ Megvan a hiba oka, ma szedte szét a szerelő a blokkot: megragadt 1 csapágy, de ez a kisebbik gond, másik: belemart a hengerbe a dugó! Szóval beszoptam, vegyetek ti is nyugodtan használt motort! :(
A motorshow1-ben mikor lesz a kiskunmajsai összefoglaló ?
És a rodeoride-ra kb mikor töltik fel a képeket ?
Ha tudtok valami infót akkor írjatok !
Köszi !
drz E gyorsulása 0ról 100ra ELVILEG 4mp enduro szettel....(utcán)
sm szettel kb5,5
sztem egy 250lovas autót is fognia kell
de nem ezért vettem én ilyet
Hali!
Nekem 9000-ezer körül kezdett el ciripelni, én is kétségbe estem és elvittem Kistarcsára a Suzuki Benkőhöz. Meghallgatta a szerelő gyerek (Lajoska) és egyből mondta, hogy szelep. Másnapra kész is volt. A kipuff szelepeknél volt nagy a hézag és ott cserélt korongokat.
sziasztok ! valamiért melegen elkezdett a hengerfejnél ciripelő hang előjönni van tippetek mi a büdös faszom lehet?, szelepek? vezérműlánc? valami értőt megkérnék villanyozzon már kicsit fel mielött lehúz a motorszerelő mert az egyből cserélniakar mindent amúgy a motor e-s
Sziasztok.Szerintem nem érdemes zsírzógombokat fúrni a himbába,mert a teló alsó csapágyába nem lehet zsírzót rakni,az E s ben sincs.Ahhoz,hogy azt zsírozni lehessen úgyis szét kell szedni a himbát.Akkor meg pont hozzáférsz a többi csapágyhoz.Ráadásul nem árt néha kivenni a csavarokat,mert be tud rohadni a perselybe és az nagy szívás.Meg nem árt úgy lezsírozni,hogy előtte ki van takarítva.Nekem is S van,csak a teló alsó csapágyát kellett egyszer cserélnem 30000 alatt.
Hát igen, tulajdonképpen el kellene dönteni, mire is akarom használni a motoromat. A nagy tempós motorozásoknak vége lenne az bizti. Amikor meg elmegyünk 20 motorral túrázni, úgysem száguldozunk. Max 110-120 az utazó azt meg simán bírná a drz. Főleg SM kerekekkel, áttétellel. meg rá kell faragni egy szélesebb ülést túrához. A kanyargós, szerpentines részeken meg úgysem a teljesítmény számít, mint az má kiderült párszor... Igen, és ezzel le tudnék menni az aszfaltról is. Milyen jó is lenne, Erdély, hegyek, stb... Egyébként köszi a kimerítő választ!
ez egy magánvélemény nem szakmai!
Havazás, hideg.. autó, tesco vip car és szar olaj a cime!
"Nem is tudom hol kezdjem. Tudomásom szerint havazni 0fok környékén szokott, kemény hidegekben nem. Tegnap -12 fokban is esett. Reggelre hidegebbet, -19et mértem. Ilyen hidegben nem árt az autókba
a jó fagyálló folyadék (minőségben valamint mennyiségben is megfelelően legyen keverve!)
és a jó olaj. (viszkozitás legalább 5w-s, de inkább 0w - nálunk 5w30 van benne).
Sajnos egyre inkább azt veszem észre, hogy én vagyok az a hülye aki túlságosan foglalkozik az autóval.
Értem ezalatt, hogy a gagyi fagyállókat megvetem, ezért a gyári ajánlás van benne: Toyota Linglife Coolant, és olajból sem az olcsó 10w-XX, ne adj isten 15w40es nagyon szar olajat, hanem 5w hidegoldali viszkozitásút választok, persze még jobb lenne a 0w de abból nem sikerült számomra minden tekintetben (minőségi előírások, ár) megfelelőt találni így a Total Quartz Future 9000 5w30 olaja került bele ami Fuel Economy, tehát üzemanyag takarékos is.
Ezt észrevenni nehéz, de egy 15-ezres olajcsere alkalmával párezret így sikerül spórolni.
De itt a hangsúly nem is ezen van, hanem hogy kellően híg, könnyű futású olaj legyen, így kímélve az önindítót, aksit, generátort és lehetővé téve a gyors áramlás következtében a mihamarabbi átolajzást, és jobb kenést!
Egy 10w vagy 15w40es olaj sosem fog ennyire jól teljesíteni, még +40 celsius külső hőmérsékleten sem!
És ez a nem mindegy. A motorban vannak kis olajcsövek, pl. ami a vezérműtengelyt is keni, ezeken nagyon kis lyukak vannak. A sűrű olaj nehezen préselődik át rajta. Az olajnyomás magas lesz, de az olajáramlás, kenés rossz! Ebből is tudjuk - és ismét visszatérek a korábban leírtakhoz - hogy az olajnyomás nem kenés, ez egy tévhit. Az olajáramlás jelenti a kenést.
Menjünk tovább. Írtam ugye a sűrűbb olaj = magasabb olajnyomás. Ez így van. Az 5w-s olaj hígabb mint a 10w-s, ezért ugyanakkora hőmérsékleten és fordulatszámon utóbbival nagyobb olajnyomás mérhető.
Van a motor olajáramában egy bypass szelep, aminek feladata meghatározott olajnyomásnál kinyitni, és visszaengedni az olajat a teknőbe anélkül, hogy az betölthette volna kenési szerepét; eljutott volna a kenési helyre. A sűrűbb olajjal ez hamarabb fog nyitni, mint egy hígabbnál, ergo a kenés már csak emiatt is szarabb lesz, mert olajnyomás lesz is bőven, csak éppen áramlás gyenge!
Aztán az említett szűk olajfuratok a 15w40es olaj gyenge minősége miatt a kokszolódás miatt faszán el is tömődhetnek, keresztmetszetük még kisebbre csökken.
Aki ezeken elgondolkozik, az rájön, miért nem érdemes mondjuk a Tescoban Vip Car 15w40es olajat venni. De igaz ez bármely más márkára. Én azt vallom, 10w-s olajnál sűrűbb hidegoldali olajat nem szabadna az autókba rakni. Ugyanis hideg állapotba minden olaj túl sűrű, még a legkorszerűbb 0w-s is!