)
de szerintem tényleg jó újra kezdő motor, én 100-as robogóról ültem rá. Sajnálom, hogy nekem kimaradt az ETZ korszak. Egy kedves hölgy ismerősöm Honda CBR 600 FS-el kezdett motorozni, és csodálkozik, hogy „fél” a motortól és a kanyaroktól.
Na, és a tél...
) A lényeg, hogy nem kerül sokkal többe az autózás. Én a sajátommal egy személlyel MÁV áron közlekedek, két személlyel már teljesen "nyereséges" a kocsizás. Városban persze nagyobb a fogyasztás, de nem vagy időhöz (buszhoz) kötve. Ez sokaknak megér ennyit. Viszont a parkolással kis városban is akadnak gondok...
és akkor majd meglesz a felelős!
Majdnem minden napra jut egy ilyen hír... azt hiszem azért vannak annyian a Parlamentben, hogy tényleg minden napra legyen egy ilyen hír.
Már elég rég voltam itt, de szépen rendben elolvastam az előző hozzászólásokat és látom téma a teló szimmering csere, gondoltam leírom a tapasztalataimat. Igaz GS500 telót még nem javítottam, de már egy – két suzi telóhoz volt szerencsém és gyakorlatilag a felépítésük ua. csak mások a méretek ill. a betöltendő olaj mennyiség. A szétszereléshez nekem soha nem kellet spec. szerszám csak némi ügyesség. Gond csak az alsó zárócsavar kivételénél szokott lenni mert elforog a határolócső a telóban. Ilyenkor ezt meg kell feszíteni elfordulás ellen. Vagy úgy, hogy folyamatosan próbáljuk széthúzni a telót és közben kicsavarjuk a csavart, vagy felülről egy hosszú rúddal lefelé megtámasztjuk a határoló csövet. A menet mindig olajban áll így könnyen enged. De még jobb, ha azelőtt próbálod kivenni az alsó csavart mielőtt felül levennéd a zárócsavart és kihúznád a rugót, így maga a rugó támasztja a határoló csövet. ( A teló felső záró csavarját lazítsd meg mielőtt kiveszed a telót a kormánykifliből, mert kiszerelés után már elég necces lazítani.) Le kell venni a porvédőt óvatosan egy csavarhúzóval, majd egy csavarhúzóval ki kell pattintani a szimmering rögzítő gyűrűt. Ezután A telószárat ki tudjuk húzni a teleszkópházból, majd csavarhúzóval, esetleg egy kis kalapács segítségével ki lehet venni a szimmeringet. Amikor szétszeded a telót van egy csomó alkatrész, gyűrűk, közbetétek stb. ezért mindent figyelj meg hogy volt benne. Mosd el a teló alkatrészeit pl. benzinnel majd törölgesd el őket. A teflongyűrűt (dugattyúgyűrű) ami a határoló cső végén van finoman kend meg olajjal majd szereld össze a telót. A végén töltsd fel az előírt 382 ml teló olajjal a szárakat. Végül néhány megjegyzés amit én nem csinálnék.
Blue!
Megnéztem a gsfanklub oldalon a leírást, de szerintem ez némileg hiányos és néhol kicsit szakszerűtlen.
1. A teló szimmeringet az ott leírt módon necces „kipiszkálni” anélkül, hogy meg ne sértsük a telószárakat. A szimmering kb 10-11 mm magas és legalább ilyen mélyen fekszik a telóházban. Ott a képen max. a szimmering rögzítő gyűrűt lehet így kivenni. Néha még kiszerelt telószárral is nehezen jön ki a szimmering.
2. Nem lehet a telóból tökéletesen kiönteni az olajat. Valami kicsi mindig marad benne, arról nem is beszélve, hogy tele van apró fém és műanyagszemcsékkel. Én mindig tökéletesen elmosom az alkatrészeket, mert hiába töltök bele friss olajat ha a dzsuva bennemarad, ezért a telót célszerű mindig szétszerelni és elmosni.
3. Az előírt olaj mennyiség és minőség nagyon fontos. Nem véletlenül határozták meg a mennyiséget 382 ml. –ben és nem kb. 3 – 4 deciben. 1 – 2 ml eltérés még nem gond, de több már IGEN. A gsfanklub leírás olvasása közben majdnem frászt kaptam, mikor azt olvasom, hogy idézem:
„Ha túl keményre sikeredet, akkor a teleszkópok alján kívülről található egy leeresztő csavar. Ezt vegyük ki és annyi olajat engedjünk le amennyire puhára kívánjuk tenni a telót.”
Na, hát ez így nem működik. Először is az nem leeresztőcsavar. Ha túl sok olajat engedsz le akkor a teló nem fog működni normális lengéscsilapítóként és ez ÉLETVESZÉLYES! Gondolj a fékezéskor pattogó elsőkerékre. Ha meg túl sok az olaj akkor egy erősebb fékezéskor szétszakítja a telót, mivel a folyadék mint tudod összenyomhatatlan.
Én javaslom a következőt: A kitisztított telóba precízen kimérni a 382 ml. –t, majd a teló kirugózott állapotába felülről a levett felső zárócsavarnál leengedni egy hosszú egyenes pálcát a teló aljáig ( picit nehéz beletalálni az alsó határolócső közepébe) és mint az olajnívó pálcával megmérni az olajszintet. (Megjegyzem: néhol ezt is megadják hivatalos adatnak.) Így utólag bármikor tudod ellenőrizni ha kell az előírt mennyiséget.
Ha a teló keménységén akarsz állítani, akkor tegyél bele picit sűrűbb olajat az előírtnál, de mindenképpen csak telóolajat és csak az előírt mennyiségben.
Szerintem.
Hú. Ez kicsit hosszú lett, de remélem tudtam segíteni….