Hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Az igen
Nekem olyan mint az új, holnap lefotózom.
Készült róla videó is h kotyogott.
Hát egyik ismerősnek hasonló problémája volt...
Szerintem ha a nyomatékkulcs okozta volna, közvetlen a meghúzás után már jelentkezett volna a baj.
Amire én gyanakszom az az, hogy a lendkereked már egy ideje nem volt teljesen a helyén, ami miatt a szabadonfutó sem forgott tökéletesen a helyén, ezzel picit megkopva itt-ott. Aztán amikor a helyére került és le lett húzva, akkor ez a használat során egyszercsak előjött.

Nyilván nem tudom, hogy a 120Nm azon a bizonyos nyomatékkulcson 100 vagy 140 Nm lenne-e valójában, de a lendkerék a kúpon nem hiszem, hogy jelentősen "beljebb" tudna mászni - annyira, hogy ilyen bajt okozzon.

Én speciel kidobnám kompletten nagy fogaskerekestől, szabadonfutó kosarastól és tennék bele egy másikat.
Üdvözletem
El is felejtettem mesélni hogy mi a helyzet.
Ugye le volt lazulva a csavar, na akkor ismerősöm eljött hozott egy nyomatékkulcsot és 120nm-el le lett húzva a lendkerék( A könyv 110-130 között írja).
Szép és jó indul, nem csúszik. Aztán ennek örömére pár nappal később motorra pattantam és mondom megyek vele.
Szépen tette a dolgát ahogy kell a városban keringtem vagy 25km-t. Na mondom akkor menjünk át a másik faluba, át is értem vele egyszer csak fura hangot hallok megálltam és hirtelen érdekes hang jött ki az önindító felől.
Gyors leállítottam, utána már el sem indult önindítóval, betolni sem mertem. Így maradt a 10km-es hazatolás, hát rohadtul örültem neki gondolhatjátok. Eltelt pár nap nézzük mi a fene történt.
Leveszem a deknit, minden ép, szabadonfutó meg van szorulva, önindítót kivettem annak kakukk.....
Aztán lehúztam a lendkereket is, majd azzal szembesültem hogy a szabadonfutó fogaskereke fent maradt. Aztán az is lejött.
Úgy nézett ki mintha túl összehúzta volna a nyomatékkulcs az egészet, a fém felületek összerágtak............ pedig volt olaj is bőven na mindegy is ezzel a történettel leoffolta az önindítómat teljesen.
Kb. úgy jártam a nyomatékkulccsal mint anno a volt munkahelyemen mikor a főnökömnek az volt a kattanása hogy mindent csak nyomatékkulccsal kell lehúzni. Aztán pattantak el a szivattyúalkatrészek....... Na mindegy.

Lényeg hogy ma megvettem az önindítót, holnap elkezdem összerakni.
Ahol a fémfelületek összerágtak azokat majd valahogy megcsiszolom hogy akadásmentes felület legyen mint ahogy volt.

Én most nyomatékkulcs nélkül fogom lehúzni érzésre a főtengely csavarját plusz adok neki egy kis csavarrögzítőt, én mégegyszer nem fogom megszívni a nyomatékkulcs miatt az biztos.......

Szerintetek?
Oke, igy teljesen vilagos. Koszi.
Maszek kereskedés+szervizből vettem mint kiderült az előző tulaj haverjuk volt így nem reklámozták miként oldották meg a problémáját, a régi 2003 előtti sv650-nél előfordult olajszivattyú hiba amitől ugye csapágyas lett mint ez is, ilyenkor olcsó megoldásként bontottat keres bele az ember, de ha még olcsóbban akar kijönni akkor úgy jár el mint ezek, megköszörülték a főtengelyt amihez persze gyári csapágy nincs így valami hasonlót kerítettek amit flexel belefaragtak (látszottak a belevágások) és összerakták, akkor ennek utánajártam bontóknál, gépműhelyeknél amik 1 kivételével mind azt mondták ahogy én jártam nevezetesen egy motor köszörült főtengelye kb. 5-6000km után eltörik valamelyik csapnál. Én kerestem bele bontottat amihez csapágyat rendeltem színkód szerint és úgy ment össze, de már nem lett az igazi, valószínüleg sérült a ház is. Régebben tettem fel képeket is a fórumra a főtengőről.
Ejj, ez azért nem gyenge. Szabad megkérdeznem, mi volt az oka?
Hááát én is vettem SV650-et ami a vétel után úgy 5600km-el mintha csapágyaa kezdett volna lenni, dekni le és az önindítő csavarok voltak fellazulva, meghúz és használom tovább viszont egy fura halk kopogás megmaradt nagyobb fordulaton még odaadtam havernak is próbálni aki szerint ez így jó (első sv-m volt) és épp tőle hazafelé az M0-on nagy csörgés, zörgés mire kiálltam parkolóba, párszor ráindítva maradtak a hangok, de járt, hívtam egyik emelőfalas tgk-mat amivel haza, szétszedéskor furán állt a lendkerék így tovább bontás, kiderült a főtengely kettétört kettétört az egyik hajtókar alatt ami valamennyire tartotta ezért tudott beindulni. Meglett az oka is miért volt, kissé megharaptam a vételt. amúgy mivel lógott azért szétverte a generátort is.
Úgy tűnik ez azon ritka esetek egyike :)
Vettem már motort, amin TMK során kiderült, hogy a lendkerék ék zöme hiányzik - biztos valamikor már lelazult szerencsétlen és lusták vagy spúrok voltak másikat venni.
Áhh semmi sem volt.
Értem, volt valami javítás ami érintette a csavart? Mert ha gyári vagy jól teszik fel ritkán lazul fel. 🤔
Persze, 2014 óta.
Régóta tied a motor?
Végül nem volt semmi komoly probléma, minden ép és kopás mentes, görgők is mintha újak lennének.
Igazából a főtengely végén lévő csavar volt meglazulva.
De hogy az miért és hogyan lazult meg az jó kérdés.
Huhh köszönöm a leírást így azért már jobban összeáll a kép hogy mit kell majd néznem meg hogyan.
...és itt egy példa arra, mi történik, ha a csavarok kilazulnak és nincs időben "elkapva". A csavar törik és szétbaszarintja a menetet és környékét, itt is szépen beleharapott a lendkerék hátába.
Több oka lehet.

A gond az, hogy nem tudod látatlanban, mit kell cserélni.
A szabadonfutó szerkezet két fő részből áll: a nagy fogaskerékből, amit az indítómotor hajt illetve a szabadonfutó házból , amiben a rugóval előfeszített görgők vannak ferde pályán ülve. A ház a lendkerék hátára van csavarozva.
Amikor a nagy fogaskereket az indítómotor elkezdi tekerni, a görgők rámpájának a szűkebb fele irányába forog. Az a minimális súrlódás és a rugók a görgőket a rámpa szűk végéhez szorítják, a görgők összefeszülnek a fogaskerékkel, létrejön a kapcsolat. Amikor a motor elindul a lendkerék és vele együtt a szabadonfutó ház gyorsabban forog már, mint a nagy fogaskerék, a görgők a rámpa laza felére csúsznak át és így szétkapcsol, az önindító le tud állni.
Amikor csúszik a szabadonfutó, az több okból lehetséges. A legvalószínűbbtől a legkevésbé valószínű felé haladva sorrendben: a görgők kopása, a görgő rugóinak a törése/gyengülése, a szabadonfutó ház kopása vagy repedése, a fogaskerék közepén a felület kopása, esetleg a szabadonfutó házat a lendkerékhez rögzítő csavarok vannak kilazulva. De olyat is láttunk már, ahol a görgők egyszerűen kidörzsölték a szomszédos fémfelületeket, azon kis vállak, felületi egyenetlenségek képződtek és meg tudtak akadni azaz nem mozogtak szabadon. Lásd 2. kép - ami ugyan nem GS, de annyi japán motorban volt ilyen, hogy el se hinnéd.
Gondolom ilyenkor a görgők kopnak meg.
Harom gorgos, osoreg konstrukcio asszem. Hja, elofordul.
Sziasztok
A karburátoros történet megoldódott szép és jó lett a gép mint új korában.
De hogy ne unatkozzak megint elkezdett valami szivatni.
Valaki járt már úgy hogy a szabadonfutó azt csinálja mintha csúszna?
Hát én is ezt mondtam a SuperSeal-ben hogy inkább a viton lenne jó.
Mert az előző NBR-t szó szerint megette, elporladt. Azért is lenne jó az FKM/FPM.
Tömítéstechnikában dolgoztam katalógus is inkább ezeket írta ugye az adalékok miatt.
Most mondasz valamit ezzel a bilinccsel. Így visszagondolva........ Mert szórakoztam a levegőszűrőházzal visszarakással meg a gumival hogy rendesen illeszkedjen. Deeeeeeeeee mind a kettő meg lett húzva de a jobb oldali bilincs jobban összement mint a bal, szerintem ott basztam el valamit mert a bal oldalit rányomva a karbikra a légszűrőházat úgy rögzítettem a bilinccsel amazt meg csak rátartás nélkül ráhúztam. Akkor valószínű hogy ott szopat valami, fars levegőt szív és már meg is kavarodik a rendszer. Na fasza......
Majd ránézek hétvégén.
Amiket írtam, o-gyűrű méretek a Mikuni katalógusból vannak, Mikuni cikkszám alapján.

https://www.mikuni-topham.de/D...

Na, itt az o-gyűrű cikkszámát átteszed google-ba és rákeresel az adataira, meglesz minden.

Az NBR benzinálló, abból vannak a benzincsövek, de egyes adalékoktól deformálódhat, lágyulhat.
A Viton szinte érzéketlen az adalékokra is, minőségi porlasztófelújító szettekben FKM/FPM-ből vannak a gumigyűrűk.

Ami a hibajelenséget illeti, nem vagyok beljebb, de egyre inkább úgy hangzik, mintha sok lenne a levegő / kevés az üzemanyag. Biztos, hogy minden tökéletesen a helyére került? Egy elfelejtett bilincs pl. a szívócsövön már simán csinál ilyet.
Nem lett bántva semmi sem. Csak a két gumigyűrű lett cserélve. Aztán minden ment vissza a helyére.
Azért nem értem hogy most mi lelte a szerkezetet.
A könyv szerinti beállítással még mindig kevésnek tűnik a kaja a gyertyakép szerint.
Megy rendesen menet közben jobban is veszi a lapot csak kb úgy képzeld el az érzést amit csinál a gép mint mikor át kell rakni tartalékra olyan kis kihagyás(fulladás) van de utána megy rendesen tovább.
Vagy az lesz hogy újra leveszem átnézem, kitakarítom és visszarakom.
A múltkor nem volt semmi ilyen probléma, levettem, beraktam a gumigyűrűt, kitakarítottam a karbit is. Visszaraktam és ment mint régen.

Akkor amiket írtál nekem O gyűrű méretek akkor azok tuti jók?
Másik, O gyűrű minőségből szerinted melyik lenne jobb?
Az NBR vagy az FPM(Viton)?
'Bizonyos' gázállásra nincs ötlet, mert az bármit jelenthet és már eleve vakon tapogat az ember látatlanban.

Ökölszabályként elmondható, hogy az alapjárati fúvóka és csavarja 1/8-1/4 gázig van befolyással az eseményekre. Efelett a tű és a tűs fúvóka a domináns úgy 3/4-4/5 gázkarállásig, felette pedig a főfúvóka mérete a meghatározó. Az úszóház üzemanyagszintje szintén bele tud ugatni a keverékképzésbe és bár nem egyforma mértékben hat minden körre a porlasztóban, de mindre kihatással van az alapjárati keveréktől a teligázig.

A könyv szerinti alapjárati keverék beállítás egy kezdőérték, a gyári állapotú motornál kb. ott van az ideális beállítás, de amiben már van hatvanezer meg 25 éves, az kérhet többet vagy kevesebbet a kopások és egyebek miatt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha az ember cserélget benne alkatrészeket, amiknek a kopásáHOZ állította valaki, valamikor a porlasztót, akkor jön sokszor a fejvakarás, hogy ott az új cucc benne, ami tuti jó és csak rosszabb lett, mi a túró van?

El kell indulni arra, amerre a tünet visz és mószeresen ellenőrizni mindent.