)
Sőt, kérem vissza kis ETZ-m. Brutális sarc jön mostantól. Mondjuk ez nem is baj, csak az lesz a rossz, hogy magyar módra aljasan fognak büntetni. Sőt, nagy összegnél nagyobbat lehet korrumpálódni.
Máshol is drága dolog a szabálytalanság, de azokban az országokban nem nőnek ki a 20-as táblák az országúton...
Csak nem volt jó neked a rózsaszín piával kezdeni az évet!
"Tisztelt Dr. Herpy Miklós!
Szeretnék motort vásárolni, és gondban vagyok azzal, hogy hány kW-os motort vezethetek "A" korlátozott jogosítvánnyal. Tudomásom szerint 25 kW a határ de máshol már olvastam ennél kevesebbet és többet is.
Egy 28 kW-os motort szemeltem ki magamnak, de félek attól, ha megveszem és a rendőrök megállítanak akkor azért a 3 kW-ért megbüntetnek.
Lehetséges-e hogy bizonyos kW-ig elnézik a "Rend"őrei?
Üdv: K. Zsolt!"
Tisztelt Zsolt!
Az "A" korlátozott kategóriával legfeljebb 25 kW teljesítményű és 0,16 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányt meg nem haladó motorkerékpár vezethető, így olyan motor, mely ezt meghaladja, már nem vezethető ezzel a jogsival.
Ha tehát erősebb motort vezetsz, akkor szabálysértést követsz el és 100.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal, valamint legfeljebb 1 évig terjedő járművezetéstől eltiltással leszel büntethető.
Nyilván mérlegelési jogkörbe tartozik a bírság mértéke, így a hatóságon múlik, hogy +3 kW-ért mekkora büntetést tart indokoltnak.
Tisztelettel: dr. Herpy Miklós - Telefon: 06-70-244-1088