· 2020. április 6. 3

A BMW és a KTM is kihagyja a motoros seregszemléket

Távolságtartás

Olyan frappánsan zajlottak az elmúlt hetek online motorbemutatói, hogy a fontosabb gyártók máris jelezték: 2021-es leleplezéseik is a virtuális térben zajlanak majd, és nem az EICMA-n.
Elsőként a BMW lépett, és április elsejei közleményében leszögezte, hogy a német cég kihagyja az EICMA-t, valamint az Intermotot is. Miként számíthattunk rá, ezzel elindult a dominó, és nem sokkal később a KTM első embere is megerősítette, hogy a narancs márka sem lesz ott őszi seregszemléken. Utóbbi természetesen azt jelenti, hogy a Husqvarna és a Gas Gas is távol marad, tehát a döntés nem két, hanem rögtön négy márkát érint.
Így zajlott a KTM 890 Duke R bemutatója
Persze az olasz helyzetet ismerve egyáltalán nem lenne meglepetés, ha nemes egyszerűséggel elmaradna az EICMA, miként az Intermot rendezésére sem tennénk nagyobb összeget, főként most, hogy a legnagyobb német kiállító és az osztrák vállalat is bejelentette távolmaradását.

Irány a világháló?

Ez egyben arra utal, hogy minden eddiginél nagyobb szerep jut majd az interaktív, virtuális bemutatóknak, mint például az elmúlt hetekben zajlott Ducati Streetfighter V4, a KTM 890 Duke R vagy a BMW R 18 leleplezése.
A BMW negyedórás klipje a múlt héten leleplezett R 18-ról
Tulajdonképpen előnye is van a digitális formátumnak, elvégre így azok is mindent megtudhatnak a gépekről, akik nem jutnak el Milánóba. Emellett az sem mindegy, hogy nem kell fél világon átutaztatni a 740 ezer (!) látogatót, közreműködőt, valamint az 1900 kiállító cég munkatársait - valószínűleg ez utóbbi a legerősebb érv amellett, hogy idén online „kiállítást” szervezzenek a gyártók.