Az úgynevezett Snap akció nagyon hasonlóan zajlik Anglia útjain, mint hazánkban a civil pofátlanítás, vagyis az egyszerű közlekedők, civil autósok-motorosok rögzítik a felvételeket, melyek alapján a rendőrök intézkedhetnek. Eddig több mint tízezer (!) bírságot szabtak ki az ilyen videók alapján.

Több ezer videófelvételt kaptak a rendőrök az utakról

A kampány olyan népszerű volt, hogy tavaly több mint hatezer alkalommal kaptak e-mailt az egyenruhások. Volt közöttük házak biztonsági kameráival rögzített videó, autós fedélzeti kamera felvétele és rengeteg sisakkamerás kisfilm is – emelték ki a zsaruk:

A záróvonalon átlépő motoros addig nem közlekedhetett, míg újra el nem végezte a motorkerékpár-vezetői képzést – tették hozzá az egyenruhások

Minden eddiginél többen használják az autós és motoros kamerákat, és ahogy közismert lett a Snap, a lakosság is felismerte, hogy az egyszerű emberek is tehetnek a pofátlan, másokat veszélyeztető sofőrök ellen. Kétségtelen, hogy ez visszatartó erő lehet a renitensekkel szemben, hiszen nem tudhatják, hogy valamelyik előttük vagy mögöttük haladó autón vagy motoron nincs-e kamera

– foglalta össze az akció lényegét Adrian Leisk, a rendőrség közlekedésbiztonsági vezetője. Az a céljuk, hogy a sok autós-motoros felvétel és a rendőri ellenőrzések révén 6 év alatt felére csökkenjen a súlyos és a halálos kimenetelű balesetek száma a brit utakon.

Szerintetek jó döntés, hogy a civil videókkal küzdenek a szabálysértők ellen, vagy ez csak arra ösztönzi a sofőröket, hogy a legkisebb kihágások miatt is rögtön beküldjék a felvételeket?