Mivel Nagy-Britanniában elképesztően sok motort lopnak el, illetve rendkívül magas a motorral elkövetett bűncselekmények száma, a helyi zsaruk új módszert dolgoztak ki, amivel utólag is elkaphatják az elkövetőket. Ez egy jelölőspray, amivel több méterről is könnyen „megfesthetik” a járművet és vezetőjét, ráadásul az anyag nem lemosható, és utólag bizonyítékként szolgál, hogy valóban az az ember és motor volt jelen a bűncselekmény helyszínén.

angol-rendorseg-festekspray-a-motorosok-ellen

Maga a spray nem újdonság, például több helyen használják házak védelmére, hogy a festék elriassza a piti bűnözőket. 

Az elmúlt években rengeteg, motorral elkövetett rablás történt, ezért életbevágó, hogy minél hatékonyabb eszközökkel küzdjünk ellene. Ez a spray egy újabb lehetőség, amit már 2018 óta használnak egyes régiókban különböző bűnmegelőzési célokra, mégpedig nagy-nagy sikerrel, most pedig az egész országban elterjedhet

– emelte ki Darren Bruce főfelügyelő.

Azt is hozzátette, hogy a „lakosság együttműködését is kérik, hogy minél több bűnözőt fogjanak el”, ezért arra kért mindenkit, hogy ha bármilyen, bűncselekményre utaló jelet lát, azonnal hívja a rendőrséget, és segítsen a rosszfiúk elfogásában. Hogy mekkora a baj, azt jól mutatja, hogy évente 18-20 ezer motorkerékpárt lopnak el és használnak valamilyen bűncselekményhez Nagy-Britanniában, vagyis a brit újmotorpiac évi 100 ezres mennyiségének közel ötödét kötik el a rablók.