· Képek: Pulai László · 2019. április 23. 86

Magyarországon is bevezethetik az átlagsebesség-mérést

Nem egy átlagos történet...

Maga a rendőrség erősítette meg, hogy a VÉDA-kapuk tökéletesen alkalmasak átlagsebesség-mérésre, így szinte egyáltalán nincs akadálya, hogy Ausztria, Szerbia és Horvátország után hazánkban is felbukkanjon a módszer.
Egyre több államban váltják ki a hagyományos traffipaxokat az átlagot figyelő szerkezetek, ami nem is csoda, hiszen így automatikusan rögzíthetik a gyorshajtás tényét, vagyis a sebesség ellenőrzéséhez nincs szükség rendőrökre az utakon. A Nyugat-Európában és egyebek mellett Szerbiában használt módszer alapja, hogy eltárolja a kapuk vagy kamerák mellett elhaladó autók és motorok rendszámát, majd a következő ellenőrzési pontnál átlagot számít a megtett út és az eltelt idő hányadosából.
{{articleGallery[21724].caption}}
Hamarosan itthon is megjelenhetnek az első ilyen „átlagolók”, legalább is erről mesélt egy interjúban Halmosi Zsolt, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes. Elmondta, hogy ez már csak azért is logikus lépés lenne, mert a bővítéshez nincs szükség új eszközökre, tudniillik a VÉDA-hálózat - némi módosítás után - tökéletesen alkalmas a feladatra. Az egyetlen módosítás oka, hogy így már nemcsak az egyes kapuk közötti sebességátlagot tudják majd mérni, hanem azt is, hogy a VÉDA és a következő, út szélén felállított mobil traffipax között milyen tempóval haladt a jármű.