Budapesten, a Nagykörúton készült a lenti felvétel, melyen a figyelmetlenül sávot váltó sofőr ütközik a mellette haladó robogóval. Igazán tanulságos, autósok-motorosok egyaránt okulhatnak belőle:

Természetesen az autós hibázott, ez nem kérdés, mégis érdemes átvenni, hogy mit tehetett volna a robogós az ütközés elkerüléséért. Elvégre hiába a biztosító és a kártérítés, ha megsérülünk egy ilyen karambolban, utólag már sovány vigasz, hogy nem mi szabálytalankodtunk.

Miként lehetett volna elkerülni a balesetet?

Először is az autó mozgása sejtette, hogy sávváltásra készül a sofőr, hiszen az ütközés előtt öt-hat másodperccel már átlépte a felezővonalat, ami egyszerű figyelmetlenségre vagy közelgő sávváltásra utal. Két másodperccel a karambol előtt felvillant az irányjelző, igaz, akkor már csak pár méterre volt tőle a motor, majd kanyarodás közben lépett a fékre a sofőr. Mivel a motoros határozottan lassított és megpróbált jobbra kitérni, esés nélkül megúszta az ütközést.

auto-es-robogo-balesete-a-nagykoruton
Bár aligha elvárható, hogy minden apró jelre azonnal besatuzzunk, ezesetben elkerülhető lett volna a karambol, ha az index felvillanásakor elkezd lassítani a robogós vagy legalábbis csökkenthette volna ezzel a becsapódás erejét. Ettől függetlenül persze az autós hibázott, és a motoros gyors reakciójának köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj

Akárhogy is, a felvétel legfontosabb tanulsága, hogy egyszerűen nem fordulhat elő, hogy sávváltáskor ne nézzen tükörbe a sofőr, legyen bármilyen fáradt és figyelmetlen is. Motorosként pedig érdemes figyelni az ilyen intő jelekre, hiszen a sávba átlógó, bizonytalanul, lassan haladó kocsi arra utalhat, hogy hamarosan irányt vált a sofőr – nem árt felkészülni rá, lassítani és nagyobb távolságból követni az autót.