Idén július 31-ig összesen 9 394 személyi sérüléssel járó közúti balesetet történt, azaz csaknem ötszázzal több, mint 2017 azonos időszakában. Ezzel együtt nőtt az áldozatok száma is, 304 incidensben összesen 339-en vesztették életüket.

baleseti-statisztika-2018-18981
Örömteli hír, hogy a robogósok, segédmotorosok egyre inkább szabálytisztelők, évről-évre jócskán csökken az általuk okozott balesetek száma
A kiváltó okok nem változtak, továbbra is az ütközések közel harmadát okozza a relatív és a valós gyorshajtás, negyede az elsőbbségi jog megsértéséből fakad, míg a kanyarodási szabályok megsértése minden hatodik esetben merült fel. A korábbi évekhez hasonlóan még mindig magas a kerékpáros által okozott balesetek száma, idén csak augusztusig több mint ezer (!) alkalommal riasztották a mentőket bringás hibájából bekövetkezett ütközéshez. A motorosok és segédmotorosok aránya nem változott, egyaránt négy-négy százalék, akárcsak 2017-ben. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az utóbbi években az ötvenes motorok vezetői egyre kevesebb galibát okoznak - idén például 375 esetben voltak felelősek, míg a nagymotorral közlekedők 381-szer adtak munkát a helyszínelőknek. Ezzel egyébként a lista végén kullognak, hiszen még a gyalogosok is több személysérüléses balesetért felelnek - szám szerint 563-ért -, mint a kétkerekűek.