· 2019. április 16. 219

Ha nincs jóváhagyás, jön a büntetés

Bekeményít a hatóság

A tavaszi motoros szezon indulása jó alkalom a hatóságoknak, hogy országszerte szervezett akciók keretében ellenőrizzék a járműveket. A rendőrség nem is tétlenkedik, éppen most bonyolítottak le egy komolyabb ellenőrzést a Tata és Héreg közötti úton.
A tatabányai zsaruk április 14-én délelőtt rajzottak ki az említett területre a helyi Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának munkatársaival karöltve, vagyis elég komoly ellenőrzésre számíthattak az arra járó motorosok.

Ha nincs jóváhagyás, jön a büntetés

Amelyik motort megállították, annak zajszintjét is megmérték. Ha a nem gyári kialakítású hangtompító esetében magasabb zajértéket mutatott a műszer, mint ami az adott vasra vonatkozó típusbizonyítványban szerepelt, akkor bizony elindult a szabálysértési eljárás - amelynek következménye akár több tízezer forintos bírság lehet - és műszaki vizsgára is berendelték a kétkerekűt. Ugyanígy nézték a biztonsági alkatrészeket, vagyis a fékeket, gumiabroncsokat, felniket és intézkedtek, ha alkalmatlan felszerelésbe botlottak. Az utóbbi időben egyébként sok motoros megtapasztalhatta, hogy a hatóságok keményebben lépnek fel a szakszerűtlen vagy engedély nélküli átalakításokkal szemben. Ennek oka, hogy ezen a területen is a zéró tolerancia elve kezd érvényesülni.
{{articleGallery[21679].caption}}
A razziáról összességében pozitívan nyilatkozott a rendőrség. Mint közleményükben írták, a gépek többsége megfelelő műszaki állapotú volt, ugyanakkor az előforduló esetek miatt arra buzdítják a motorosokat, hogy lehetőleg jóváhagyott kipufogóval és fékkarral felszerelt járművekkel vegyenek részt a forgalomban.
{{articleGallery[21678].caption}}
A Tatabányai Városi Balesetmegelőzési Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki csak kifogástalan műszaki állapotú járművel közlekedjen, a szezon előtt feltétlenül vizsgáltassa át kétkerekűjüket és menet közben tartsa be a közlekedési szabályokat. Nem utolsósorban pedig a vezető és utasa is használja a védőfelszereléseket!