Idén ősszel rendezik a BMW Motorrad International GS Trophy következő fordulóját, melynek ezúttal Namíbia ad otthont. Összesen 22 csapat – közöttük 6 női és 16 férfi alakulat – küzd majd a trófeáért, és kereken hatvan elszánt pilóta sorakozik fel szeptemberben a rajtvonalnál.

Az idei GS Trophy motorjai

Komoly változás az elmúlt évek viadalaival összehasonlítva, hogy 2024-ben már R 1300 GS-sel vesznek részt a hatnapos küzdelemben. Az úgynevezett Trophy Competition Bike csupán annyiban tér el az alapmodelltől, hogy a kényelmet és a gép védelmét szolgáló extrákkal szerelték fel, például kormánymagasító, haspáncél, állítható váltó- és fékkar és egyebek mellett fényszóróvédő lesz a boxereken, de műszaki alapjait tekintve megegyezik a szériamotorokkal.

bmw-gs-trophy-2024-namibia-r-1300-gs
A Trophy Competition Bike nem kapható kereskedelmi forgalomban, de a gépen látható extrák jó része máris elérhető a GS-hez

Fekete felniszett, fehér váz és Racing Blue fényezés teszi egyedivé a sivatagra felkészített BMW-ket, melyeknek naponta kilométerek százain át kell bizonyítania Kelet-Afrika sivatagos területein, akárcsak a selejtezőkből továbbjutott pilótáknak. Az R 1300 GS mellett új F 900 GS-eket is láthatunk a versenyen, ezek a segítők, versenybírók „szolgálati járművei” lesznek, melyről elmondták, hogy 14 kilóval könnyebb elődjénél, így minden eddiginél alkalmasabb lesz a feladatra. 

bmw-gs-trophy-2024-namibia-r-1300-gs
A versenyzők és a segítők endurói a bajor cég bemutatóján

A legutóbbi, 2022-es megmérettetésen 1230 kilométert kellett megtenni a pilótáknak Albánia vadregényes vidékein, sokszor 35-40 fokos melegben, és akkor Dél-Afrika motorosai szerezték meg a győzelmet a brit és a német csapat előtt. Ráadásul duplázott Dél-Afrika, ugyanis rendkívül szoros versenyben mindössze egy pont (!) döntött az elsőségről a hölgyek versenyében, és szintén a dél-afrikai alakulat végzett az élen Németország előtt.

bmw-gs-trophy-2024-namibia-r-1300-gs
Méretes haspáncél és hűtővédő óvja a motort a kövektől, szikláktól

Ráadásul a befutó után sem lehettek biztosak a győzelmükben, mivel a GS Trophy szabályai szerint a leggyorsabb, egyben legjobb pilótákat díjazzák, így pontlevonás jár érte, ha valaki sérült motorral ér célba, és akár egy letört irányjelzőn vagy fékkaron is elúszhat az első hely.

A 2022-es GS Trophy legjobb pillanatai

Az idei GS Trophy szeptember 15. és 20. között zajlik, és annyit már most elárultak a szervezők, hogy igazán különleges helyszín lesz, hiszen 1500 méter feletti fennsíkok és kétezer méter feletti hegyek találhatóak az országban. Viszont ezúttal nem kell hőségre számítania a motorosoknak, mert a januári forrósággal ellentétben augusztus végén is csak 25 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.