Komoly eredmény a magyar zsaruktól, hogy tíz év alatt 95%-kal (!) csökkentették a járműlopások számát, amiben nagy szerep jutott az egyenruhások 2014-ben alapított, speciális csoportjainak, melynek tagjai kizárólag autó- és motortolvajok után nyomoztak. Európa más részein azonban pont fordítva történt, Nagy-Britanniában például évente 20-30%-kal nőtt az ellopott motorkerékpárok száma a 2010-es években. Havi több ezer bejelentést kaptak a brit zsaruk, ezért az utóbbi esztendőkben egyre drasztikusabb módszerekkel próbálták elkapni a bűnözőket.

Naponta 40-50 embert raboltak ki a robogós bűnözők

Persze a legjobb megoldás, ha eleve elrettentik a rosszfiúkat a motorlopástól, s ezt szolgálja a yard új videócsatornája is, ahol sorra bemutatják, miként „hatástalanították” a tolvajokat. Találóan a How We Solved It címet kapta az összeállítás, arra utalva, hogy ha a bűnözők módszert váltanak, akkor az egyenruhások is alkalmazkodnak hozzájuk:

Általában robogókat lopnak, majd azokat trükkös rablások során használják. Ez egyre gyakoribbá vált az utóbbi években – szögezte le Mark Cooper nyomozó. Tisztán látszott, hogy az elkövetők érinthetetlennek hitték magukat és arra számítottak, hogy a balesetveszély miatt majd nem üldözzük őket. – tette hozzá.

Elég óvatosan fogalmazott az egyre gyakoribb kifejezéssel, hiszen

csak Londonban évi 16-17 ezer (!) motoros, robogós bűncselekmény történt, azaz minden nap 40-50 embert raboltak ki ilyen módszerrel.

Velencei Hadművelet: ha kell, jöhet a „taktikai kontakt”

A zsaruk által csak Velencei Hadműveletként emlegetett akció lényege, hogy beazonosítják a magas kockázatú helyszíneket, ahol gyakran történik járműlopás, és nagy teljesítményű motorkerékpárokkal, autókkal razziáznak a környéken. Emellett oktatóanyagokat készítenek, hogy miként lesz igazán hatékony a motor lezárására szolgáló lánc, lakat stb., hogy a tulajdonosok is tehessenek a lopások ellen.

A legfontosabb azonban, hogy az előszeretettel alkalmazott jelölőspray mellett alkalmazhatják az úgynevezett „taktikai kontaktot” is. Utóbbi annyit tesz, hogy ha más épsége nem forog veszélyben, akkor nemes egyszerűséggel elüthetik a támadókat, mielőtt azok gázolnak el valakit menekülés közben:

Az akció hatása máris érezhető, de Cooper úgy nyilatkozott, hogy továbbra is folytatják a razziákat és mindent megtesznek, hogy megkeserítsék a rablók életét.