· 2020. február 27. 12

Eladó egy pazar állapotú, 32 éves Honda Africa Twin

Veterán kalandor

Ma már nem igen bukkan fel olyan vas a aukciós vagy hirdetési oldalakon, ami nem kerül egy vagyonba, mégis izgalmas, nem mellesleg eredeti állapotában csillog. Pedig akad azért kivétel, mint azt példánk is bizonyítja!
Az amerikai Bringatrailer.com csapata találta meg a Németországban árult V-kéthengeres csemegét, ami nem is drága: jelenleg mindössze 1500 dollárnál, hozzávetőlegesen 460 ezer forintnál jár a licit.

Eladó egy pazar, 32 éves Honda Africa Twin

Hozzáértőknek nem kell magyaráznunk, milyen nagyszerű gépről van szó, hiszen ez a típus, azaz az XRV650 RD03 volt az Africa Twin sorozat első darabja, amit 1988-ban mutatott be a Honda. Az ilyen, mai értelemben vett kalandmotorok a nyolcvanas évektől kezdve kezdtek elterjedni széles körben, nem utolsó sorban az embert és gépet próbáló Párizs-Dakar raliknak és a magyar tervezésű BMW R80G/S sikerének köszönhetően.
{{articleGallery[24705].caption}}
Az 1979-ben útjára indított versenysorozaton a Honda először 1982-ben nyert az az XR550-el (Cyril Neveu-vel a nyeregben), majd a következő sikert 1986-ban könyvelhették el az NXR750 V-vel, ezt szintén Neveu vitte sikerre. Sőt, szegről-végről ez utóbbi masina szolgáltatta az alapot főszereplőnkhöz, az első szériás Africa Twinhez is, melyről itt láthattok közeli részletképeket. Bár az amerikai oldalon 1990-esnek írják a típust, az adatok alapján ez az 1988 és 1989 között készült első sorozatból származik. A hirdetési leírás értelmében eddig egy német repülőgép-szerelőnél szolgált, aki - látva a képeket - igyekezett megóvni a sérülésektől, mi több gondosan karban is tartotta.
{{articleGallery[24706].caption}}
Nem titok az sem, hogy újrakárpitozták az ülést, kicserélték a vezérlést és a motorolajat, emellett új gyújtógyertyákat is kapott a 647 köbcentis, 57 lovas, hengerenként háromszelepes blokk. Nézzétek csak meg a videót, igazán szép hangja van a 32 esztendős vasnak:
Egyébként az Africa Twin legújabb nemzedéke méltó utódja a dakaros felmenőkkel büszkélkedő első szériának, csak éppen most már egy remekbe szabott 1100-as erőforrás viszi a minden földi jóval és számtalan elektronikus vezetéstámogatóval felszerelt kalandort, amit tavaly novemberben próbáltunk ki. Akinek megtetszett az öreg motor, siessen, mert az aukció holnap, azaz február 28-án, pénteken este befejeződik! További részletek a Bringatraileren!