Ma délután került fel a Parlament honlapjára a kormány benyújtott adótörvény-módosítás, amiben több adónem és illetékfajta eltörlését javasolják. Eszerint nem változik a jelenlegi, 15 százalékos személyi jövedelemadó és marad a kilencszázalékos társasági adó is, azonban a családi adókedvezmény bővül: a kétgyermekes családok adókedvezménye kereken havi negyvenezer forintra emelkedik.

eltorlik-a-baleseti-adot-18513
Az eleve rendkívül kedvező motorbiztosítások miatt a megtakarítás csak évi pár ezer forint lehet, de ennél sokkal fontosabb, hogy újra élesedhet a piaci verseny a biztosítók között
Az online fizetések ösztönzése érdekében 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól - áll az MTI összefoglalójában.

Több adónem is megszűnik

2019-től nem kell 75 százalékos különadót vagy kulturális adót fizetni, a baleseti adó pedig megszűnik, illetve beolvad a biztosítási adóba, melynek általános mértéke 15, míg motorkerékpároknál húsz százalék lesz. Ez már csak azért is hozhat díjcsökkenést, mert az éles piaci verseny miatt valószínűleg nem mindegyik társaság hárítja át a most bevezetett biztosítási adót, vagyis a legkedvezőbb ajánlatokban minimum 10-15 százalékos árcsökkenés várható. Más kérdés, hogy a nagymotorok tulajdonosai egyébként is kivételes helyzetben vannak, hiszen egy vidéken bejegyzett túragép középkorú tulajdonosa jelenleg is csupán havi 1-2 ezer forintot fizet, vagyis a megtakarítás vélhetően nem haladja meg az évi pár ezer forintot.