A magyar és román példát követve Szlovákia is radikálisan átalakította a közlekedési szabálysértésekért kiszabható bírságok rendszerét. Az egyik legfontosabb változás, hogy korábban lakott területen 90 km/h felett automatikusan eljárás indult a vezető ellen, most azonban "megúszhatja" pénzbírsággal. Persze ez is relatív, hiszen aki ötven helyett kilencvennel megy városban, az 360 eurós (112 ezer forintos) csekket kap, száz felett pedig akár 650 eurót is elérheti a kiszabott összeg.

emelkedtek-a-gyorshajtasbirsagok-7459
A Magas-Tátra évszaktól függetlenül ideális túracélpont, de az arra járóknak januártól érdemes még jobban figyelni a sebességhatárokra. A hanyag vezetők 4-600 eurós bírságra számíthatnak
Szintén januártól változik a szlovák autópályák díjfizetőrendszere, északi szomszédunk a korábbi matricás megoldás helyett átáll a hazaihoz hasonló elektronikus ellenőrzésre. Hogy az egyes járműkategóriákra miként és mennyiért vehetünk úthasználati jogosultságot, az egyértelműen kiderül az NDS több nyelven, köztük magyarul is elérhető honlapján. A korábban már általunk is ajánlott szepességi és Tátra-környéki túrák kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a motorosok továbbra is ingyenesen használhatják a szlovák autópályákat, Pozsonytól Kassáig szinte egybefüggő, többsávos út várja az arra utazókat.