· Képek: Pulai László · 2020. február 5. 3

Évfordulós KRESZ-játékra hív a rendőrség

Teszteld a tudásod tét nélkül!

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság remek szórakozást, egyszersmind hasznos elfoglaltságot kínál minden közlekedőnek a KRESZ-születésnap kapcsán - a szervezet honlapján és közelgő eseményein is válaszolhatunk a 45 furfangos tesztkérdésre, sőt a legügyesebbek nyereményt is kapnak.
Persze a játékon kívül azért is nagyszerű elfoglaltság egy ilyen program, mert megtudhatjuk, hogy mennyire ismerjük a közlekedés szabályait.

Ünnepi KRESZ-játékra hív a rendőrség

Az ORFK-OBB csapata 45 napon keresztül vár mindenkit a játékra létrehozott honlapon, minden napra jut egy fogós-ravasz kérdés.
{{articleGallery[24522].caption}}
Hogy izgalmas legyen a vetélkedés, a résztvevők csak meghatározott időt adnak egy-egy válaszra, viszont a helyes megfejtés rögtön megjelenik, így azonnal láthatjuk, van-e még mit csiszolni a tudásunkon.
Miért 45?
Bár már 1975 előtt is számos közlekedési előírásra kellett figyelnie az autósoknak, motorosoknak, csak '75 februárjában jelent meg az az egységes rendszer, amit mindenki KRESZ-ként ismer. Ez a mozaikszó a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása szavak kezdőbetűiből áll össze, azonban hivatalos megnevezése a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendelet, mely 1976. január 1-én lépett hatályba. Érdekesség, hogy ugyan a KRESZ bevezetése számos új regulát magával hozott, a korábban vezetői engedélyt szerzett sofőröknek nem volt muszáj vizsgázniuk az új ismeretanyagból. Hogy a szabályozás mindig naprakész legyen, az elmúlt évtizedekben összesen 37 módosításon esett át a hazai KRESZ.
Nemcsak a világhálón, hanem az ORFK-OBB rendezvényein is zajlik majd a különleges KRESZ-teszt, a bizottság munkatársai rengeteg budapesti és vidéki rendezvényen ott lesznek a következő másfél hónapban, így többek között az AMTS-en, a FeHoVa-n, az Utazás kiállításon is találkozhattok velük.