Nyugati példa alapján immáron a hazai utakon is felbukkantak a motorosok biztonságát növelő felfestések. Ezúttal a Héreg és Tarján közötti trükkös kanyarokban láthattuk az új, módfelett hasznos jeleket – írtuk alig egy éve.

felfestes-hereg-es-tarjan-kozott

Bevált a héregi felfestés

A tavaly augusztusban felfestett vonalak és körök azt mutatják, hogy merre, illetve merre ne helyezkedj a kanyarban. Kettős előnnyel kecsegtet a dolog, hiszen így

elkerülhető a kezdő motorosok egyik leggyakoribb tévesztése, a túl szűk ívválasztás, ráadásul így garantáltan nem kerülnek túl közel a szembejövőkhöz.

Utóbbi már csak azért is életbevágó, mert a szerpentineken készített képeket elnézve néhányan úgy fordulnak, hogy a motor kereke még éppen a záróvonal jobb oldalán van, de a ledöntött gép miatt a vezető átlóg a másik sávba.

felfestes-hereg-es-tarjan-kozott
Felülről különösen jól látszik, hogy miért kerültek ki a jelzések a trükkös, többívű kanyarba 

Mivel csak a nyár utolsó harmadában készültek el a felfestések, nem tudjuk, mennyiben járultak hozzá a balesetek számának csökkenéséhez, az viszont tagadhatatlan, hogy tavaly sokkal kevesebb motorbaleset történt a 1119-esen, mint korábban.

Az eddigi tapasztalatok kedvezőek: míg 2017-ben 39 addig 2020-ban már „csak” 12  motoros baleset történt ebben a kanyarban

– szögezték le a Magyar Közút bejegyzésében.

felfestes-hereg-es-tarjan-kozott
A jelzések mellett tábla is figyelmezteti az arra közlekedőket

A jó idő visszatértével a motorosok is újra nagyobb számban lesznek jelen, ezért arra kérjük a motorosokat, hogy figyeljék az ajánlott ívre figyelmeztető burkolati jeleket és táblákat, illetve nemcsak itt, hanem valamennyi úton kellő körültekintéssel és óvatossággal közlekedjenek!

– üzent a felfestést készítő Magyar Közút a motorosoknak.