Nem véletlenül kezdünk a kézzel, hiszen komfortja nem csak a kényelemérzetet, hanem a vezetésbiztonságot is jelentősen befolyásolja. A hideg, a menetszél hűtőhatása, az izzadás, illetve a csapadék okozta nedves párolgás következtében elgémberedhetnek a kezek, így veszélyhelyzetben nem tudunk gyorsan reagálni, hosszú távon pedig izommerevség, gyulladás, reuma és ízületi deformáció léphet fel. Ha az ujjak nehezen, fájdalmasan mozgathatók, az ember ösztönösen óvja őket, egy pillanatig öntudatlanul is habozni fog, mielőtt csinálna valamit a kezével. Ez gondot okozhat fékezésnél, és az irányjelzőt sem lesz öröm kezelni. Válasszunk vízálló, szélálló thermokesztyűt, akár természetes bőrből, akár szintetikus anyagokból. Jó, ha a menetszél ellen dupla tépőzár van a csuklónál, míg a tenyérrészen kialakított csúszásgátlók és párnácskák a komfortot növelik, azon túl természetesen, hogy valamennyire a meleget is benntartják. Ugyanilyen fontos a jó motoros dzseki is, mert a könyök- és a vállízület gyulladása is csak nehezen kikúrálható, igen kellemetlen betegség.

hanyag-oltozkodes-hatasai-2-5051
Kezdődő reuma: érdemes megfigyelni a dagadt ízületeket, amelyek ilyenkor már nagyon érzékenyek!

Mi a gyulladás és mi a reuma?

Előző cikkünkben leírtuk, hogy ha például a kezünk túlzottan kihűl, a szervezet, ez az okos rendszer rögtön csökkenti az ujjak vérellátását, megelőzendő a test további hőmérséklet-csökkenését. Ilyenkor a mindig jelenlévő fertőzési gócok pezsgőt bontanak örömükben, mivel kevesebb velük harcoló immunanyaggal találják szemben magukat. Most nézzük, hogyan védekezünk a már kialakult fertőzések ellen!
hanyag-oltozkodes-hatasai-2-5052
Erősen reumás kéz - itt már deformálódtak az ízületek. Túl a folyamatos fájdalmon, ilyenkor már nem is mozog rendesen, bekövetkezett a funkcióvesztés
Először is több védekező sejtet, molekulát kell a helyszínre küldeni, amelyek majd megbúbolják a rosszfiúkat. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy értágulat alakul ki a fertőzés helyszínén, hogy minél több védekező ágens juthasson oda, ilyenkor válik például egy ujjperc ízületi burka melegebbé és vörösebbé. Kicsit később, ahogy csapataink már harcban állnak, egyre több lesz a hulla (genny), és az ízület megduzzad. Ezzel nyomást gyakorol az érzékelő idegrostokra, a gyulladás helyszíne elkezd fájni, a beteg pedig ösztönösen elkezdi kímélni, nem meri mozgatni az adott ujjat, ami funkcióvesztéshez vezet. Ez az úgynevezett akut gyulladás. Ha ez hosszú távon, sokszor ismétlődik, krónikus gyulladás alakulhat ki, amely az adott szövet nagymértékű károsodásával, pusztulásával és a kötőszövetek felszaporodásával jár, vagyis deformálódik az ujj, a könyök, a váll. Ez a reuma.
hanyag-oltozkodes-hatasai-2-5164
A gyulladásos folyamat kissé részletesebben. Akárhogy is nevezzük is, a vége ugyanaz...

A láb védelme

Térdünk menetszélnek legjobban kitett testrész. Nem csak azért hasznosak a protektorok, mert esésnél védenek, hanem azért is, mert - szpoilerként viselkedve - elterelik a légáramot a lábról, így passzív melegítőhatásuknál is többet tesznek az egészség megóvásáért. A térdre nagyon kell vigyázni, nem véletlen, hogy sok sportoló térdsérülése után már sosem lesz olyan, mint előtte. És a térdet nem csak úgy lehet tönkretenni, ha széttörjük vagy kicsavarjuk, hanem egy ekkora ízületben, amely szinte a teljes testsúlyunkat hordozza, iszonyú kínokkal jár egy komoly gyulladás, ráadásul igen nehéz úgy megszüntetni, hogy ne térjen vissza. A térd és a lábfej védelmére ugyanúgy víz- és szélálló ruházatot kell választani, mint a kéz esetében.
hanyag-oltozkodes-hatasai-2-5054
Balra reumás, jobbra egészséges térd. Szemmel látható a különbség...
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő nadrág és a csizma fontosságát. Bár a balesetekkel ebben a cikkben nem célunk foglalkozni, nem árt észben tartani, hogy a csizma nem csak esésnél és menet közben véd, hanem kitámasztáskor, parkoláskor az aláforduló láb, kificamodó boka vagy a kipufogó okozta égési sérülések ellen is. A Forrest Gump című filmben Dan hadnagy félreérthetetlenül kijelenti, hogy ruházatunk legfontosabb eleme a zokni, mert a Mekong valósággal lezabálja az ember lábát. Valamit tudott az öreg... Ezt kiegészítenénk azzal, hogy bármilyen jó a zokni, ha gagyi a csizma, a láb be fog fülledni. Túl azon, hogy mondjuk egy túrán estefelé a társak sikoltva fognak kirugdosni a csizmáddal együtt mindenféle közös térből, később pedig már be sem engednek, gombás fertőzések, úgynevezett atlétaláb (sportolóláb) alakulhat ki.

Az atlétaláb– most mostam lábat, miért büdös?

A befülledt láb paradicsomi körülményeket teremt a gombák számára. Ha a lábat hosszabb távon is tocsogós, meleg környezetben tartjuk, bakteriális felülfertőzés alakulhat ki, a gombák pedig köszönik szépen, és a körmökre is átteszik felségterületüket, azt pedig nem akarjuk részletezni, hogy az egészségügyi vonatkozásokon túl ez milyen szaghatásokkal jár együtt.
hanyag-oltozkodes-hatasai-2-5049
Elhanyagolt, súlyos gombafertőzésben szenvedő láb. Tulajdonosa és barátai már jó ideje problémát "szimatolnak".
Végtagjaink védelme nem csak azért fontos, hogy a motorozás élménye megmaradjon, hanem mert mindennapjainkat is tönkreteheti az állandó fájdalom. Ne csaljuk el azt az 5-10 percet, ami a beöltözéshez kell, és ne spóroljunk a ruházaton, az élvezetes, biztonságos motorozás nem a slusszkulcs elfordításával kezdődik!