Idestova nyolc éve, 2013 áprilisában jelent meg a Honda CBR500R. Mi köze a sportos Fireblade-nek a most kipróbált Rebelhez? Nos, bármilyen hihetetlen, a két motor gyakorlatilag „édestestvér”, erőforrásuk pedig egy az egyben megegyezik – 471 köbcentis, sorkettes hajtómű dohog mindkettőben.

honda-cmx500-rebel-teszt-29184
Első pillantásra úgy tűnhet, csak a Rebel megjelenése változott a 2020-as modellfrissítés során, de számos vadonatúj alkatrészt láthatunk az apró idomok mögött. Többek között az erőátvitel, a kipufogó, a nyereg és a teljes első futómű is megújult, hogy csak a legfontosabbakat említsük…
Bevallom, nem voltak jó emlékeim a 80-as, 90-es évek japán softchoppereivel, így némi sztereotípiával készültem az első találkozásra a Rebellel. Milyen lehet egy CBR-ből faragott bobber?! – kérdeztem félhangosan magamtól, és mi tagadás, találtam is konstrukciós hibákat a motoron. A kényelmes nyergen helyet foglalva elsőre otthonos a környezet, oda sem nézve kezelem a kapcsolókat, kezelőszerveket és lazán kinyújtott karral elérem a kormányt – eddig minden rendben.
honda-cmx500-rebel-teszt-29189
Két vezérműtengelyes DOHC-erőforrás gyorsítja a 191 kilós Rebelt
Viszont elindulás után rögtön feltűnik, hogy a lábtartó túl közel és magasan van, pedig csak 180 centi vagyok – magasabb pilótáknak még inkább útban lenne a lábtartó helyzete. Rendben, ez nem egy kőkemény chopper, amin „lábbal toljuk a szelet”, de akkor is megérdemelt volna egy kissé előrébb rögzített konzolt vagy legalább egy átalakító készletet ehhez.
honda-cmx500-rebel-teszt-29179
Könnyen felismerhető az új Rebel a négy lencséből álló LED-fényszóróról
Sajnos a nem éppen ideális helyzetű lábtartó és a sajátos vázkialakítás miatt nem tudjuk kanyarodás közben combbal szorítani a motort, muszáj átszokni a „vádliprésre”, de ezzel nagyjából be is fejezhetjük a kritizálást, mert a Rebel többi része – pláne az A2-es vetélytársakhoz viszonyítva – igencsak rendben van.
honda-cmx500-rebel-teszt-29177
Aki 170 centinél magasabbra nőtt, mindenképpen próbálja ki a motort hosszabb, 50-100 kilométeres távon, mert esélyes, hogy a kényelmes utazáshoz új lábtartóra és/vagy magasabb nyeregre lesz szüksége
A kéthengeres erőforrásnak ugyan nem okozna nehézséget az sem, ha utassal közlekednénk, de a hátsó ülés csak jelzésértékű, ráadásul levehető, ahogy azt a stílus íratlan szabályai megkövetelik. Szóval igen, ez papíron kétszemélyes motor, de egy átlagos méretű felnőtt csak ideig-óráig ül kényelmesen az apró priccsen. Persze ennek van előnye is, elvégre a hátsó részt lekapva még vagányabb customgép lesz a CMX-ből.
Márpedig a kategória egyik alapvetése, hogy stílusos, vonzó legyen a vas, és ezzel nincs is hiba. Az új, négy LED-es fényszóró, a meredeken felfelé álló üzemanyagtartály és a vastag, 16-os felnire felszerelt abroncs mind-mind arra hivatott, hogy messziről felismerjük: egy vagány Rebel áll előttünk. Mondjuk beindítás után lehet, hogy azt hiszik majd a laikus járókelők, hogy legalább ezres gépet röffentettünk be, ugyanis az új kipufogóval egész szép bariton csalogatható elő, és sokkal jobban szól a duplaleömlős rendszer, mint az elődé. Lám, az Euro 5 korában is lehet ízléses és jó hangú dobot tervezni, vagyis nincs minden veszve.
honda-cmx500-rebel-teszt-29190
A steppelt ülés kényelmes, elég nagy és az egyik legszebb nyereg, amit mostanában szériamotoron láttunk
Nemcsak a kipufogó, hanem a futómű is új, és a modellfejlesztés gyümölcseként immáron csaknem 25 centire kerültek egymástól a teleszkópszárak. A masszívabb, szélesebb villahíd azt szolgálja, hogy még jobb legyen az útfekvés és az egyenesfutás, illetve ugyanezért építettek be hátra nitrogéntöltetű Showa rugóstagokat. Ezek a változások, no meg az átdolgozott lengéscsillapító-szilentek összességében könnyebben irányíthatóvá, kiszámíthatóbbá tették a Rebelt. Az egyenesfutás – miként megszokhattuk a cruiserektől, bobberektől – példás, tempós kanyarodás közben pedig csak a széles, ballonos (130-90/16) első abroncs igényel megszokást, illetve a már említett vázkialakítás, ami miatt nem tudunk combbal rászorítani a motorra.
honda-cmx500-rebel-teszt-29178
Szélesebb villahíd és átalakított futóműszilent teszi még stabilabbá a továbbfejlesztett Rebelt
Mivel kétszáz kiló alatti, jórészt utas nélkül használt, 46 lovas motorról van szó, nincsenek nagy elvárásaink a fékrendszerrel szemben. Így elöl csak egy darab 296 millis tárcsát találunk hagyományos, kétdugattyús nyereggel, hátul pedig egy munkahenger igyekszik megmarkolni a 240-es diszket. Erőtlennek nem nevezném a rendszert, ide pont elég, viszont az jó pontot érdemel, hogy a kezdőkre gondolva lineárisan épül fel a fékerő. Igazán rendben van az adagolhatósága, így az ABS is csak kimondottan ritkán avatkozik közbe, s akkor sem tolakodóan.
honda-cmx500-rebel-teszt-29183
A Rebel egyik legmegosztóbb pontja a felfelé ívelő üzemanyagtartály. Ez természetesen a félliteres CB-modellcsalád alapvető konstrukciójából fakad. Hogy ennek dacára harmonikus legyen az összkép, apró, 11 literes tank került a motorra. Így a hatótáv nem éppen kimagasló, de legalább nem is lóg ki a képből az üzemanyagtartály…
Nem elegáns egy bobber időjárás-védelmét kritizálni, elvégre ez nem egy Gold Wing. Aki mégis túrázna vele, és hozzám hasonlóan kevesli a szélvédelmet, többféle módon is javíthat a helyzeten. Utángyártott plexivel vagy a gyári kínálatban elérhető, s a Special Editionhöz alapáron kínált kis fejidommal máris elviselhetőbb a „huzat”, már ha ez egyáltalán zavar bárkit egy bobberen. Mondjuk „csupaszon” is lehet vele autópályázni, de 110-120 felett már kifejezetten kényelmetlen, ahogy vitorlaként feszülünk a szélben, igaz, elsősorban nem is erre találták ki a modellt.
honda-cmx500-rebel-teszt-29192
Stílusos, letisztult az alig tízcentis, kerek műszeregység, és csak annyira praktikus, amennyire eleve egy bobber lehet…
Mivel az Euro 5 bevezetése kisöpörte a piacról a klasszikus, A2-es cirkálókat és bobbereket (pl. Harley-Davidson Sportster), szinte légüres térbe érkezett a 2020-ban megjelent Rebel. Kedvező ára és éppen 46 lovas teljesítménye révén ideális kezdőknek, újrakezdőknek, A2-es jogsit szerzett motorosoknak, formavilága pedig éppen csak annyira marcona, hogy passzoljon a báránylelkű karakterhez. Szóval aki könnyen kezelhető, megfizethető gépet keres, de egyedi külsővel, az valószínűleg megtalálja a számítását a Rebellel. Ha pedig többre vágyik, idén már megveheti az izmosabb, Africa Twin-blokkos Rebel 1100-at – már alig várjuk, hogy az ötszázas Lázadó után azt is alaposan kifaggathassuk.
honda-cmx500-rebel-teszt-29191
Műszaki adatok – Honda CMX500 Rebel Motorkonstrukció: Folyadékhűtésű, kéthengeres Összlökettérfogat (cm3): 471 Hengerek/szelepek száma: 2/4 Furat x löket (mm): 67 x 66,8 mm Csúcsteljesítmény (kW/LE): 34/46/8500 f./perc Legnagyobb forgatónyomaték (Nm): 43,3/6000 f./perc Sebességváltó: Nedves, többtárcsás, nyomatékhatárolós tengelykacsoló és hatfokozatú váltó Futómű és fékrendszer Váz: acél csőváz Első felfüggesztés: 41 mm-es csúszószár-átmérőjű teleszkópok Hátsó felfüggesztés: Kétoldali 45 mm-es Showa rugóstagok Gumiméret elöl/hátul: 130/90-16M/C / 150/80-16M/C Fékrendszer elöl: 296 mm-es tárcsa, kétdugattyús féknyereg Fékrendszer hátul: 240 mm-es tárcsa, egydugattyús féknyereg Méretek, árak Tengelytáv (mm): 1490 Ülésmagasság (mm): 690 Kormány szélesség (tükrükkel, mm): 820 Üzemanyagtartály térfogata (l): 11,2 Menetkész tömeg: 191 kg Vételár: 2 329 000 Ft