· Képek: Honda · 2018. június 4. 4

Íme, az új Honda Forza 125!

Jóból csak kicsit adnak

A kategória legkelendőbb modelljét alapos ráncfelvarrásnak vetették alá, melynek során még sportosabbá vált, továbbá túraalkalmasság és minőségérzet tekintetében is nagyot lépett előre.
Nemrégiben bemutattuk a megújult Honda Forza 300-at, és lám, már itt is van nyomában a szintén felfrissített kistestvér. A 2015-ben piacra dobott nyolcadliteres sikerét jól mutatja, hogy az öreg kontinensen több mint 30 ezer példány kelt el belőle az elmúlt három évben, s az eddig is kiváló, kompakt, fordulékony és fürge járgány most még jobb lett. A rendkívül pozitív visszajelzések okán a szakemberek úgy gondolták, a modell vázán és erőforrásán nem módosítanak, így azok változatlanok maradtak. A jármű külseje viszont igencsak megújult: ugyan a 2018-as modellváltozat is megőrizte felmenői elegáns vonalait és kiváló gyorsulását, megjelenése az átszabott idomoknak köszönhetően ezentúl még modernebb, divatosabb lett.

Még komfortosabb az új Forza 125

Az ingázók minden bizonnyal nagyra értékelik majd, hogy az ülés alatti tárolórekesz nagyobb – 48 helyett immáron 53,5 literes – lett, ezáltal már két zárt bukósisak (!) elhelyezésére alkalmas, továbbá igény esetén az ülés alatti csomagtartó akár ketté is osztható. Ha valakinek mégsem lenne elég ez a befogadóképesség, az extra tartozékok listájáról megrendelheti az okoskulccsal kezelhető, 45 literes túradobozt, amit kifejezetten ehhez a modellhez terveztek. Ezen felül a típushoz rendelhető csomagtartó konzol, többféle belső táska, fűtött markolat, valamint riasztórendszer is.
{{articleGallery[18282].caption}}
A Forza műszaki tartalom terén is előrelépett - továbbfejlesztett, analóg és digitális műszereket egyaránt felvonultató műszeregységet szereltek fel rá, továbbá új, elektromos mozgatású szélvédő könnyíti meg a vezető dolgát, az irányjelzőkben pedig fénydiódás izzók találhatóak. A Honda Forza 125 tervezésekor azt tartották szem előtt, hogy az átlagfelhasználónak hetente csupán egyszer kelljen beugrania a töltőállomásra. A célt sikerült elérniük, hiszen a 11,5 literes üzemanyagtartály és a hihetetlenül alacsony, 2,34 l/100 km-es WMTC szabvány szerinti átlagfogyasztás kis híján 500 kilométeres hatótávolságot szavatol. A modell az eddigieken túlmenően idén két új, szemet gyönyörködtető fényezéssel is kapható lesz, ezek a matt karneol-piros/gyöngyházfekete és a matt gyöngyházfehér/matt metálszürke párosítás.

Honda Forza 125 – 2018 – Műszaki adatok


Erőforrás: Négyütemű, négyszelepes, folyadékhűtésű, egyhengeres
Hengerűrtartalom: 124,9 köbcenti
Furat és löket: 52,4 mm x 57,9 mm
Maximális teljesítmény (kW/fordulat/perc): 11/8500
Maximális forgatónyomaték (Nm/fordulat/perc): 12,5/8250
Üzemanyagtartály kapacitása: 11,5 liter
WMTC szerinti üzemanyag-fogyasztás: 2,34 liter/100 km
Méretek (hosszúság/szélesség/magasság, mm): 2140/755/1470
Tengelytáv: 1490 mm
Ülésmagasság: 780 mm
Menetkész tömeg: 162 kg
Felfüggesztés elöl: 33 milliméteres csúszószárátmérőjű teleszkópok
Felfüggesztés hátul: kétoldali rugóstag
Fékrendszer elöl: 256 mm-es féktárcsa
Fékrendszer hátul: 240 mm-es féktárcsa