· Képek: Police.hu · 2017. június 10. 43

Ismét szaporodnak az ittas motorbalesetek

Szomjas vagy? Ne motorozz!

Azt hihetnénk, a nagymotorok vezetőire nem igaz, hogy piásan vezetnének, de sajnos a számok egészen másról árulkodnak. Valódi probléma, és főként a nyári hónapokra jellemző.
Június ötödikén éjszaka személysérüléses ütközéshez riasztották a rendőröket: a 40 éves tarjáni férfi, akinek egyébként jogosítványa sem volt, ittasan, lejárt műszaki vizsgájú Hondájával haladt Tarján felől Tardos irányába, amikor balesetet szenvedett.
{{articleGallery[13991].caption}}

Gyakoribb, mint gondolnád

A köztudatban úgy él, hogy csak a robogókat, Simsonokat fogják be „kocsmajáratra”, de sajnos a kánikula bekövetkeztével igenis szaporodnak a nagymotorokkal, ittasan okozott incidensek. A KSH adatai szerint például az elmúlt nyáron minden második-harmadik nap (!) történt olyan baleset, amit alkoholos vagy drogos befolyásoltság miatt okozott motorvezető, s akkor még nem ejtettünk szót azokról, akik egyszerű közúti ellenőrzésnél buktak le piásan vagy egyszerűen csak szerencséjük volt, és megúszták a kihágást.
Márpedig komoly tétje van az efféle szabálysértéseknek: mint arról korábban cikkeztünk, a KGFB-törvény januári módosítása után ötmillió forintra emelkedik a fizetendő kártérítés felső határa, ha az autó- vagy motorvezető ittasan, illetve kábítószer hatása alatt okoz balesetet. A biztosítótársaság bármikor behajthatja rajta ezt az összeget, ha bebizonyosodik, hogy bódult állapotban ült autóba vagy motorra.