· Képek: MTI/Kelemen Zoltán Gergely · 2017. január 10. 15

Szigorították a KGFB-törvényt

Ötmilliót bukhatsz, ha ittasan vezetsz

Nő a személyi sérülésre kifizethető kártérítés, változik a fedezetlenségi díj behajtásának rendszere, és sokkal keményebben büntetik, ha valaki spiccesen bajt okoz.
Idén januártól a korábbi összeg többszörösére, egészen pontosan ötmillió forintra emelkedik a fizetendő kártérítés felső határa, ha az autó- vagy motorvezető ittasan, illetve kábítószer hatása alatt okoz balesetet. Ezt a sofőr biztosítója hajthatja be rajta, ha kiderül, hogy ivott az ütközés előtt.

A motorosok is érintettek

Talán úgy tűnhet, hogy ez a nagymotorok tulajdonosait egyáltalán nem érinti, de sajnos a statisztika egészen mást mutat. Mint az a KSH adataiból kiderült, az utóbbi öt évben 322 esetben láttak el mentők olyan motorost, aki alkoholos befolyásoltság alatt balesetet okozott, míg ugyanerre az időszakra csak 278 gyalogos, valamint 809 hasonló módon bajba került segédmotoros jutott. Kimondani is sok: a nyári hónapokban 8-9 százalék az ilyen esetek aránya, vagyis minden második-harmadik nap történik olyan baleset, ahol a felelős részegen pattant motorra. A CLB által kiadott közleményben azt is kiemelték, hogy 2017 januárjától változnak a kártérítések felső határai is.
{{articleGallery[11719].caption}}
A kiugróan magas anyagi károknál csökkent a limit, ugyanakkor a személyi sérülésekre kifizethető összeg nőtt - áll az MTI összefoglalójában. Más tekintetben is változott a törvény, ugyanis a biztosítást nem fizető sofőrökön eddig időkorlát nélkül behajthatták a tartozást. Innentől azonban csak öt évre visszamenőleg követelhetik az úgynevezett fedezetlenségi díjat, ami lépésre kényszerítheti a biztosítókat, s ez azzal járhat, hogy egyre több társaság bírósági úton hajtja be az elmaradt összeget.